Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp #java

Przy założeniu, że oba te języki znacie tak samo bądź obu nie znacie wcale i musielibyście ogarniać od zera (chodzi mi o biblioteki, składnię itd) i potrzebowalibyście zrobić coś webowo-multiplatformowego (czyli zarówno Linuxy jak i Windowsy mają z tym dealować - także po stronie serwerów), to czego byście użyli? Mamy teraz .NET Core, które ponoć działa już całkiem zgrabnie na Linuxach.

Opis wyżej.

• Java 54.1% (60)
  • C# 45.9% (51)

Oddanych głosów: 111

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kotel_: Nie dopisałem. To ma być potencjalnie ogromny kombajn z przepastnym backendem. Nie jakieś małe, proste gówienko, gdzie wydajność i tak nie ma znaczenia w dłuższej perspektywie.
  • Odpowiedz
@Khaine: Dosyć ubogi ten Twój opis wymagań, ale moim zdaniem środowisko dotnetowe jest obiektywnie lepsze do systemów webowo-usługowo-bazodanowych. Jeśli chodzi o same składnie języków, to w ogóle bez dyskusji C# jest lepszy. Javowiec oczywiście tego nie przyzna, bo "muh Java".
  • Odpowiedz
@copychef: Bo nie mam jasnych wymagań. Wiem, że to byłaby bardzo, bardzo ciężka apka webowa z ogromnym wręcz backendem (masa obliczeń) i w miarę ubogim frontem.
  • Odpowiedz
@copychef: Pojedyncze operacje nie są tak obciążające aby się opłacało wrappować C++. Ale requestów na te operacje może być sporo. Po prostu ważne aby to szybko chodziło i nie zamulało bez potrzeby.
  • Odpowiedz
  • 2
@copychef mądrzy javovcy mówią, że C# ma lepszą składnie, a Java community. I coś w tym jest. Choć osobiście przewiduje duży wzrost zainteresowania c#.
@Khaine jeśli to ma być kombajn to stworzył bym go z małych serwisów i do każdego mógłbym dobrać taka technologie jaka będzie najwygodniejsza + jakąś komunikacja (kolejki?). Trochę dodatkowej roboty na początku, ale potem bardzo procentuje.
  • Odpowiedz
@Khaine: Jeśli nie znasz żadnego z tych języków to ja bym polecił Javę. W połączeniu ze Spring bootem można łatwo i szybko postawić apkę webową. Jeśli masz zespół i myślicie na czym by to postawić to jest potrzebny trochę obszerniejszy opis wymagań. C# jest nowocześniejszy jeśli porównywać z Javą. Plus dla Javy na pewno, że możecie niekoniecznie pisać w Javie, a w kotlinie, scali etc.
  • Odpowiedz