Wpis z mikrobloga

Finowie nie lubią Szwedów. Jeden z tych, z którymi miałem​okazję pracować mówił "Do Szweda nie możesz stawać tyłem. W ogóle dziwię się jak Szwedzi się rozmnażają, bo to pedały". I to był taki zwykły Fin, pracownik R&D prowadzący szkolenia w bardzo niszowej dziedzinie, nie żaden patol :)
  • Odpowiedz
@johanlaidoner: jako ciekawostkę dodam, że jeden z finów - Mikael Granlund - podczas MŚ w hokeju na lodzie strzelił jedną z najbardziej niesamowitych bramek w historii
Gent - @johanlaidoner: jako ciekawostkę dodam, że jeden z finów - Mikael Granlund - p...
  • Odpowiedz
@Asterling: Finlandia niestety przegrała Wojnę Zimową, utraciła większość Karelii i inne ziemie, musiała płacić kontrybucje ZSRR i stała się częściowo zależna od ZSRR. Wprawdzie była jedyną częścią byłego Imperium Rosyjskiego, który nie miał komunizmu, ale za to była zależna od ZSRR w polityce międzynarodowej, być może celowo ZSRR odpuścił sobie Finlandię by działa trochę jak koń trojański dla ZSRR.
  • Odpowiedz
@johanlaidoner ad3: jest bardzo wielu ludzi o blond włosach. Znacznie więcej, niż u nas.
Ad7: jest zimno. Nie zawsze i nie wszędzie, się ogólnie jest zimniej niż u nas. Znacznie. Dni ciepłych jest dużo mniej.

Te dwa, to nie mity. To prawda.
  • Odpowiedz
@Hannahalla: To Nadia powinna nazywać się JohanLaidonerFrance, bo on był pierwszy.
Wcześniej, bo gdzieś od 2006 spamował na Onecie, natomiast Nadia miał (bo to facet) tutaj wcześniej 3 konta, które były banowane, przybył z kolei z czanów.
  • Odpowiedz
@johanlaidoner:
Ze swoich ubogich obserwacji dorzuciłbym jeszcze:

1. Finowie są introwertyczni, zamknięci i enigmatyczni.
No może, ale jak wejdą do sauny, to im odjebuje. Żrą, piją, śpiewają i krzyczą. No i w ogóle są dość uśmiechnięci, nie każdy to typowy
  • Odpowiedz
@johanlaidoner: Nie wiem czy ja jestem taki oczytany, ale nigdy nie wierzyłem w żaden z powyższych "mitów".

Ktoś powyżej napisał, że Finlandia była radzieckim "koniem trojańskim". Też nieprawda. Finowie są po prostu do bólu pragmatyczni i nie rozpamiętują przeszłości, a ZSRR był dla nich ważnym partnerem handlowym. Taka na przykład Nokia przed erą telefonów komórkowych produkowała i sprzedawała do ZSRR radiostacje.
  • Odpowiedz