Wpis z mikrobloga

Jako że #matura się właśnie dzisiaj skończyła, to pora zastanowić się jaki kierunek studiów wybrać.
Filozofia xD weszła chyba za mocno, bo z fizy spodziewam się od 20% do 60%, ale zakładając, że będzie te 40% to z podstawą z matmy na 80% i rozszerzeniem na 50% daje mi około 270 punktów czyli mogę już trochę powybierać.
Na początku chciałem iść na energetykę, lub ewentualnie mechanikę i budowę maszyn, ale zacząłem się zastanawiać nad automatyką i robotyką na wydziale elektrycznym raczej powinienem się dostać, na elektroniki zależy jak pójdą matury innym. Problem jest tylko taki, że nie bardzo interesuje mnie informatyka, zraziłem się do niej w liceum.
Tu chciałbym zapytać się ludzi studiujących te kierunki, szczególnie #pwr bo właśnie tak chciałbym się dostać. Czy jest sens iść na AiR jeśli programista 15k ze mnie marny?
#studia #studbaza
  • 59
@Cr0w: Właśnie infa jakoś mnie nie interesuje. Oczywiście domyślam się, że w jakiejś tam formie jest obecna na wielu kierunkach, tylko żebym przez dwa lata nie miał prawie samego programowania.
Na mechaniczny raczej nie ma szans bym się dostał, w tamtym roku próg był prawie 400pkt, a ja w dobrym przypadku liczę na 270-290. Elektryczny chyba będzie najlepszym wyborem i o ile nie dałem kompletnie dupy na fizyce to powinienem się
@Cr0w: Czemu AiR? Nie wiem. Program studiów wydaje się ciekawy, na infę nie pójdę bo mnie nie interesuje. Tak samo architektura, budownictwo to nie moje klimaty. Matura z matmy i fizy więc kierunki z chemią i biologią odpadają. Tak samo kierunki stricte teoretyczne jak matematyka, czy fizyka techniczna.
Inne opcje to energetyka, mechanika i budowa maszyn. Jest jeszcze mechatronika, ale na jeden wydział raczej się nie dostanę a drugi ma akurat
@stassma: Na Agh raczej będzie ciężko się dostać. Nie pisałem rozszerzenia z angielskiego, więc wychodzi mi około 600pkt. Sensowne kierunki zaczynają się od 700. Poza tym do Krakowa mam jeszcze dalej bo jestem ze Świnoujścia.
@Dzonzi: Przecież nie wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogólnie jak wygląda nauka na tym kierunku, czego jest najwięcej na semestrze? Jesteś zadowolony?

@RadeqW: Jak nie Wrocław to bliżej mam Poznań lub Gdańsk, więc raczej tam się skieruję
@WilecSrylec: to zalezy na którym semestrze. Na tych początkowych jest dużo nauki o prądzie o to dosyć takiej mocnej. Później zaczyna się już automatyka i trochę robotyki. Ogólnie to trzeba się w #!$%@? uczyć żeby wszystko zaliczyć bo materiału jest naprawdę ogrom.
Z perspektywy czasu to matma oprócz różniczek i fizyka są łatwe w porównaniu do kursów zawodowych.
Według mnie Air na elektrycznym jest najlepszy bo jesteś takim automatykiem elektrykiem i
@Dzonzi: Prąd w sumie najbardziej mi pasował na fizyce, jakoś najbardziej intuicyjny mi się wydawał. Elektryczny chyba powinien mieć mniej infy niż elektroniki więc bardziej będzie mi pasował.

oprócz podejścia władz uczelni do studentów ( ͡° ʖ̯ ͡°)

to chyba jak wszędzie xD
Teraz co się #!$%@? na pwr, a szczególnie na W4 to kpina.

@stassma: A co się #!$%@?? To, że w końcu będzie tylu studentów, ilu być powinno? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@WilecSrylec: a z fizyką jest taka historia, że na 2 semestrze przez cały sem mieliśmy właśnie o prądzie i na koniec wyjaśniło się dlaczego w półprzewodnikach są pasma XD
Moja reakcja to było "WoW"
Podobało mi się bo było to rozłożone na czynniki pierwsze, fizyki kwantowej nawet.

Infy jest mniej, elektroniki trochę więcej, a elektryki najwięcej :P

Z elektroniką było mniej więcej to, że w 1 sem przerobiliśmy prawie cały materiał