Wpis z mikrobloga

• 1586
Przypomniało mi się jak miałam 8-12 lat i w domu było bardzo krucho, nie zdażał się miesiąc, żeby pod jego koniec nie brakowało pieniędzy. Już od połowy mama musiała kombinować, żeby mieć na jedzenie. Moja mama to fanatyczka ogrodnictwa #pdk i któregoś razu wpadła na pomysł, że będzie robić bukieciki, a ja będę je sprzedawała. No i tak się stało, robiła po 10 bukietów z cyni i astrów i zasuwalam na bazar, żeby coś zarobić. Z początku troszkę się wstydziłam, ale później byłam w tym mistrzem. Gdy ktoś przechodził to mała, niebieskooka blondyneczka pytała się 'kupi pani kwiatka?'. Bukiet kosztował 2,50 i powiem Wam mireczki, że sprzedawały się jak świeże bułeczki! Często po godzince wracałam do domu z 30zl i mama mogła iść na zakupy. Stało się to rytuałem, co roku mama sadziła więcej kwiatków, dzięki czemu mogłam poszerzać swój biznes :D
A teraz jak patrzę na gowniaki, które wymagają od swoich rodziców kupienia nowego smartfona, albo jakiegoś innego drona, to aż mnie skręca w środku. Przeżycia gdy jest się młodym bardzo kształtują człowieka, a jak ktoś zawsze ma wszystko pod nosem to niczego nie potrafi docenić.
#truestory #feels #gownowpis #takbylo #takaprawda
  • 192
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rodriquez wiesz, moi rodzice przez to, że nie podstawiali mi wszystkiego pod nos są z-----i. A ja przez to, że im pomagałam, co mi sprawiało frajdę i dzięki temu się wiele nauczyłam, nie powinnam mieć dzieci ( ͡° ʖ̯ ͡°) idioci.

@lijka: Totalni kretyni, sam wiem jak to jest i uważam że dzięki takiej "konfiguracji" człowiek poznaje wartość pieniądza mi ma szacunek do osób które
  • Odpowiedz
@lijka Czasy się zmieniają i ludzie są bardziej bogaci niż kiedyś. Kiedyś ludzi rajcowało sprzedawanie kwiatów, dziś smartfony.

• Odpowiedz
Totalni kretyni, sam wiem jak to jest i uważam że dzięki takiej "konfiguracji" człowiek poznaje wartość pieniądza mi ma szacunek do osób które zarabiają mniej. Bananowe ścierwa gardzą biedą bo nie wiedzą jak to żyć w taki sposób.

@Rodriquez: Teraz to już w ogóle żółć się wylała. Czyli jak ktoś ma lepiej od ciebie, to jest ścierwem. Gratuluję.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@amator_kwasnych_zelek no i dobrze i to też jest pewnego rodzaju praca. Czyli w swoim wolnym czasie też musi zapracować sobie na tego drona, czyli np pozmywac naczynia, myślisz, że ja cały dzień siedziałam na targu i nie miałam dzieciństwa, wolnego czasu? Napisałam wyraźnie, że godzinka i wracałam do domu. Nikt mi nie zabierał mojego dzieciństwa, ogarnijcie sie
  • Odpowiedz
@lijka: ja mam 4-5k na miesiac stary uzywany telefon za 100 zł sprzety wszystkie przecietne ze sredniej polki.
Zbieram na dom, który chce zbudowac.
Nie p-----------m kasy na lewo i prawo, daje duzo rodzicom zeby na starsze lata cieszyli sie zyciem.
Wszystko to ukształtowało we mnie skromne dzieciństwo.
Rodzice odmawiali sobie jedzenia jak nie było dla mnie i brata.
Niech tam każdy sobie ma co chce, ale ludzie z biedniejszej
  • Odpowiedz
@lijka ja miałem trochę inną sytuację, w gimbie nie byłem lubiany raczej uchodzilem za dziwaka, bo byłem nadwyraz poważny (dałem sobie wkleić rodzicom że lat 14 to już prawie dorosłość.) Kompa nie miałem dobrego, w sumie nic nie miałem dobrego, o rower się prosiłem ze 3 lata, miarka się przebrała zacząłem hajs odkładać, potem pierwsza praca na myjni, kupiłem skuter który utrzymywałem za swoje, ojciec widniał tylko w papierach, sprzedałem skuter,
  • Odpowiedz
@Rodriquez: Teraz z tych wielokropków i tonu twojej wypowiedzi bije od ciebie zwyczajna zazdrość, że ktoś ma lub miał lepiej niż ty.

@Dzindybry: Jak widać nie potrafisz dokładnie czytać wpisów no ale czego można się spodziewać po zielonce. Pokrętna logika
  • Odpowiedz
jak ktoś zawsze ma wszystko pod nosem to niczego nie potrafi docenić

@lijka: Jest na odwrót, bo dzieci z dobrych domów radzą sobie lepiej. I nie chodzi tu tylko o to, że na starcie dostają samochód czy mieszkanie, ale przez zwykłą wygodę mają potem więcej umiejętności, bo mają kasę na korepetycje, na wycieczkach zagranicznych, kursach uczą się języków, szybciej mają prawo jazdy, przez sieć kontaktów szybciej mogą zacząć się rozwijać
  • Odpowiedz