Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #visualstudio #eclipse
Dlaczego ktokolwiek uważa javę za dobry język czy platformę programistyczną? Tam nawet nie ma takiego czegoś jak właściwość a do w miarę przejrzystego używania obiektów klasy podobnej do datetime z C# trzeba instalować 3rd party libary (joda-time) bo klasa Date to jakaś porażka... a no i tak zajebiste ide jak eclipse nie posiada odpowiednika nugeta xDDD + intellisense działa tak żałośnie, że po użyciu import java.util i wstawieniu kropki wyświetla co innego niż po ponownym wstawieniu kropki po jej usunięciu xDD
Dopiero zaczynam się tego uczyć, bo w pracy podobno będę musiał tego używać a już znajduję tyle niedogodnień, że mam ochotę tym jebnąć i wrócić do visual studio klepać kod...
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SzymonCzarownik: Sam napisałeś że nic nie umiesz i powinieneś pracodawce po nogach całować, że cię zatrudnił. A stypendium rektora czy wyniki na studiach to nic. Popracujesz 5-6 lat w zawodzie, pójdziesz na spotkanie ze znajomymi ze studiów i okaże się, że ci co lecieli na trójach robią za dev leadów i mają kupę doświadczenia, a piątkowicze kisną się na niższych stanowiskach i mają średnie pojęcie o tym co się w
  • Odpowiedz
@LiczbaPi:

A stypendium rektora czy wyniki na studiach to nic

haha to dobre nawet

Popracujesz 5-6 lat w zawodzie, pójdziesz na spotkanie ze znajomymi ze studiów i okaże się, że ci co lecieli na trójach robią za dev leadów i mają kupę doświadczenia, a piątkowicze kisną się na niższych stanowiskach i mają średnie pojęcie o tym co się w branży dzieje

ale to tylko na wykopie takie rzeczy
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: ale jak nuget może być gównem skoro jest wbudowany w IDE i w dosłownie 2 kliknięciach (plus wpisaniu w wyszukiwarkę szukanej biblioteki) mam to co chciałem, nie rozumiem w czym maven może byc od niego lepszy? loda jeszcze robi do tego?
  • Odpowiedz
@SzymonCzarownik: może zamiast klnąć bez sensu i obrażać jak leci, to zacznij się jednak uczyć? Poznaj język, napisz coś, każdy język jest inny i tyle.
Możesz też myśleć o kotline, język tez oparty na JVM i ma properties i całkiem fajną składnie.
Properties w c# są fajne, to fakt, ale ja też mogę zaraz pomarudzić że c# ma ujowe enum!!!111 w javie można lepsze enum zrobić!!!111
Ale to tylko normlane
  • Odpowiedz
@SzymonCzarownik: no dobrze złapałeś porównanie. Nuget może tylko głaskać ci jaja a maven robi loda z połykiem.

Generalnie w javie używa się narzędzi do budowania projektu, które nie są wbudowane tak jak w w .necie w samo środowisko programistyczne. Oznacza to że musisz ogarnąć sobie jakieś narzędzie: maven albo gradle. To za ich pomocą zarządzasz zależnościami, i jest to równie łatwe jak w nugecie, bo wystarczy wkleić jedną(w przypadku gradla), lub
  • Odpowiedz