Wpis z mikrobloga

Kilka miesięcy temu na wykopie dowiedziałem się, że nazwa "słodka bułka" to regionalizm dolnośląski i w pewnej części województwa łódzkiego. Więc pytanie do reszty Polski - jak to nazywacie? xdd #polska #jezykpolski #wroclaw #lodz #warszawa #krakow #poznan #gdansk #szczecin #bialystok #lublin #rzeszow #kielce #bydgoszcz #torun #zielonagora #gorzow #olsztyn #opole #katowice
fornson23 - Kilka miesięcy temu na wykopie dowiedziałem się, że nazwa "słodka bułka" ...

źródło: temp_file5721944887817045475

Pobierz
  • 124
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@henk__

W świętokrzyskiem nazywaliśmy tak samo

O! To ciekawe, choć strzelam, że jesteś z okolic Opoczna/Włoszczowej więc możesz się łapać na ten łódzki regionalizm.
  • Odpowiedz
  • 11
@sarnita @Sudo_exit @gorzki99 @Dadas77 we Wrocławiu też jest "drożdżówka" ale to bardziej w odniesieniu do drożdżówki bez nadzienia. Jak z nadzieniem to bułka słodka z budyniem/makiem/marmeladą xddd Naprawdę nie wiedziałem, że Dolny Śląsk ma jakikolwiek regionalizm językowy.
  • Odpowiedz
we Wrocławiu też jest "drożdżówka"

@fornson23: Wroclaw to dolny slask. Ja pisze z gornego slaska.

Jak jeszcze bylem gowniakiem (czytaj 35+ lat temu :P) to drozdzowka byla kazda "slodka bulka" z jakimkolwiek "nadzieniem" Mak, marmolada, budyn, ser, cokolwiek. Zawsze to byla "drozdzowka z...." tym czyms.

Termin "slodka bulka" byl zarezerwowany do slodkiej bulki. Czyli nie kajzerki, nie normalnej bulki tylko do (no wlasnie... jak to nazwac...) "bulka maslana"? Taka wlasnie
  • Odpowiedz
no bo tak było(jest?), że drozdzowka mowilo sie na kazda bulke z czyms

@HexenHeretic: No moze nie do konca z czyms :D Bardziej z czyms slodkim (badz "slodkawym" bo ser trudno uznac za slodki:P)

tak jak cpn niektorzy mowili na kazda stacje paliw

Czyli to samo co z "adidasy" :D
  • Odpowiedz