Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #visualstudio #eclipse
Dlaczego ktokolwiek uważa javę za dobry język czy platformę programistyczną? Tam nawet nie ma takiego czegoś jak właściwość a do w miarę przejrzystego używania obiektów klasy podobnej do datetime z C# trzeba instalować 3rd party libary (joda-time) bo klasa Date to jakaś porażka... a no i tak zajebiste ide jak eclipse nie posiada odpowiednika nugeta xDDD + intellisense działa tak żałośnie, że po użyciu import java.util i wstawieniu kropki wyświetla co innego niż po ponownym wstawieniu kropki po jej usunięciu xDD
Dopiero zaczynam się tego uczyć, bo w pracy podobno będę musiał tego używać a już znajduję tyle niedogodnień, że mam ochotę tym jebnąć i wrócić do visual studio klepać kod...
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SzymonCzarownik: generalnie przesiadka z .NET na Javę musi być bolesna z tego prostego powodu że .NET jest nowszy więc nie powtórzył wielu błędów które miała Java. Tej drugiej zresztą za mało jeszcze poznałeś żeby na nią sensownie ponarzekać - poczekaj aż dowiesz się jak bardzo spieprzone są generics, co to jest zacieranie typów itp.

Plusem Javy jest za to jej otwartość i uniwersalność no i rewelacyjnie wydajna maszyna wirtualna z
  • Odpowiedz
@sakfa: ok, a kojarzysz może jakąś książkę w stylu "C# 6.0 i MVC 5 - Tomasz Rak Krzysztof Zydzik" tylko do JAVY? w sensie nie ma tam zbędnego "pieprzenia" tylko od razu przechodzą do rzeczy
+ niestety widzę, że do szerszego wachlarza zastosowań nie ma tak dobrego jak VS darmowego IDE (IntelliJ ma ograniczenia ;/)
  • Odpowiedz
@SzymonCzarownik: IntelliJ Community edition w zupełności wystarczy, chyba że programujesz aplikację webową. Tak czy inaczej programowanie w Javie bez IntelliJ to masochizm, kup licencję jeżeli potrzebujesz. Jeżeli kupisz osobistą licencję masz prawo używać jej na służbowym komputerze w pracy pod warunkiem że jesteś jedynym użytkownikiem tego komputera oraz pracodawca nie zwrócił ci pieniędzy za zakup.

Co do książek nie pomogę, uczyłem się dość dawno temu głównie od kolegów, stack overflow
  • Odpowiedz
@MrOsamaful: hah beka, chyba w twoim gimnazjum, jakiś niedowartościowany narodowiec zrobił screena mojej wypowiedzi, za którą dostałem warna i czekał z jej opublikowaniem do dziś, z kogo tu jest beka? ludzie bez życia chełpiący się tym, że mogą d-----ć newbie, beka z kogo chyba z was polaczki
  • Odpowiedz
@yggdrasil: wiem ale nie chce mi się teraz tłumaczyć dlaczego wtedy tak napisałem (jak kogoś to ciekawi to od tygodnia jestem chory i chodzę jakbym miał miesiączkę) - żadne tłumaczenie, dzięki w każdym razie wszystkim powyżej za porady (szczególnie odnośnie IDE)
  • Odpowiedz