Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie #programista15k #java i #dotnet Pamieta ktos z Was, albo ma przykładowe zadanie/a jakie można dostać przed/na/po rozmowie kwalifikacyjnej?
Dodam, że jestem początkujący i mają sprawdzić moje umiejętności. Trudne są te zadania, czy coś pokroju programow na ciąg Fibonacciego albo wyznaczanie liczb pierwszych z sita Eratostenesa?
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Masz plik z liczbami o rozmiarze kilkuset GB/TB/cokolwiek (chodzi o to że w cholerę danych). Podać n-największych wartości z tego pliku w czasie niższym niż O(n)

@Wyrewolwerowanyrewolwer: osobiście uwielbiam takie algorytmiczne zadania. To nic, że wąskim gardłem aplikacji może być kilka innych komponentów, które komunikują się ze sobą w specyficzny sposób, ale w przetwarzaniu musimy mieć złożoność mniejszą niż O(N)! Musimy! Hadoop / Spark do przetwarzania takich zbiorów danych, jeśli
  • Odpowiedz
@rm-_: Ale się zdenerwowałeś...
Nie ma co objeżdżać. Nie wiesz nawet na jakie stanowisko toczyła się rozmowa ani jaka byłaby charakterystyka projektu. No i zadanie naprawdę ciekawe objeżdżasz, a takie które da się zrobić 3-4 operacjami w języku wysokiego poziomu to już spoko xd

No ale ok, każdy lubi co innego.

@sometwo: @qbol1234: Rozwiązania dokładnego nie znam, ale ogólnie chodzi o to żeby pomijać jakąś określoną
  • Odpowiedz
@Wyrewolwerowanyrewolwer: nie zdenerwowałem. Zadanie jest jak najbardziej ciekawe i złożone. Tyle tylko, że jeśli byłoby zadane świeżakowi z prośbą o rozwiązanie tego problemu na kartce, to już nie jest to za przyjemne. Zabawa z analizą danych jest super. Sam mam na liście priorytetów zabawę z kaggle.com. Z ciekawości, jaka była charakterystyka projektu, do którego aplikowałeś? Stanowisko niejuniorskie?
  • Odpowiedz