Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
Hurt durr moja gra jest oparta na filozofii Marksa, developery go chwalo! Już odinstalowałem eu i czapce Red is Bad wracam do grania w geralta.

Tak na serio, to tak jak kolega leninzone, z chęcią zobaczę źródło tych słów.
  • Odpowiedz
@Akwinata: szczerze mnie to nie dziwi i wbrew pozorom sporo gier strategicznych opiera się w mniejszym lub większym stopniu na historycznym materializmie Marksa - przykładowo Cywilizacja. Co do reszty, to pisanie o jakimś programie ludobójczym Marksa i Engelsa jest po prostu kompletną głupotą i rezultatem skrajnego uprzedzenia do tych myślicieli.
  • Odpowiedz
@Akwinata: @Akwinata: Jak napisane jest w artykule to Engels a nie Marks jest autorem tych słów.

Nie sądzę że to co jest napisane w tym artykule można utożsamiać z programem ludobójczym. Dla mnie to wniosek Engelsa o przyszłym losie narodów które zostaną w akcie zemsty ukarane ze strony tych "bardziej postępowych". O planie eksterminacji tu nie ma mowy, jest tylko dosyć brutalny wniosek.
  • Odpowiedz
@Szczykawa:

Leninzone zapytał o źródło twoich rewelacji jakoby...
... Marks nie krył się z programem ludobójstwa. A Ty podajesz artykuł Engelsa gdzie jest wzmianka o niechybnym według niego losie niektórych narodów.

Napiszę jeszcze raz, bo może nie zauważyłeś. To jest dość
  • Odpowiedz
@Brzytwa_Ockhama: Dziękuję choć może jak zauważyli wypowiadajmy się marksiści wpis może jest trochę tendencyjny. Wyobraź sobie taką sytuację w której twórcy gry uzasadniałyby zawarte w niej mechanizmy filozofią Alfreda Rosenberga, jaka mogłaby być wtedy reakcja prasy jak nie natychmiastowe odwołanie się do ofiar narodowego socjalizmu? A Marks? Redagował pismo i napisał manifest z którego wynika późniejsza potrzeba fizycznej lub nie rozprawy z wrogami klasowymi, no ale ,,he is a great
  • Odpowiedz
@Akwinata:

Nie napisałem, że Marks to pisał, napisałem, że redagował.

Ale pisałeś że Marks był za eksterminacją. Przepuszczenie tego tekstu w gazecie którą redagował ciężko nazwać jawnym planem eksterminacji o którym
  • Odpowiedz
@Szczykawa:

Ale pisałeś że Marks był za eksterminacją. Przepuszczenie tego tekstu w gazecie którą redagował ciężko nazwać jawnym planem eksterminacji o którym pisałeś."

Jak napisałem, że Marks z Engelsem nie mieli czasu przekuć swych wizji w realną politykę. Czy do czasu ujawnienia dokumentu Z Boxheim apologeci narodowych socjalistów nie twierdzili, że posługują się oni
  • Odpowiedz