Wpis z mikrobloga

@rzuf22: Gdzie masz bełkot? Postaw mi stacka z windowsami których provisioning będzie startowany z konfiguracji w puppecie. tak by można było sobie dowolnie dostosowac role czy chcę instancji z bazą z javą, z jetty czy z apache. Do tego wymagam by taka instancja zbudowała mi się poniżej 4 minut. Oczywiście z pełnym deploymentem kodu :-)
No i do tego jeszcze może poprosze o koneneryzację farmy apache.
  • Odpowiedz
@Czokowoko: przedewszystkim to free w "free software" pochodzi od freedom a nie #cebuladeals. Takze cytat potraktowalbym jako nieporozumienie.

Oczywiscie probka jest ograniczona, ale nie znam nikogo kto majac powazne doswiadczenie zarowno z Windowsem jak i z Gnu/Linux dobrowolnie wybral by Windowsa do pracy.

Obecne prognozy dla Windowsa sa marne i ich nagla zmiana strategii wobec GNU i Linuxa jest tego najlepszym dowodem.
  • Odpowiedz
Chyba nie zrozumiałeś. problem z kodem to problem z aplikacją, może wystąpić niezależnie od systemu bazowego... Przestań trollować...

@blubi_su: W dupie sobie tego trolla wsadź, zrozumiałem i piszę co kogo obchodzi że to problem z aplikacją, co mi po systemie skoro twórcy aplikacji mają w------e na ten system?
  • Odpowiedz
@blubi_us To tak np. z konsolami, co z tego że zajebiste bebechy jak nie ma na tą konsolę gier? sam sprzęt nie wystraczy, system potrzebuje jeszcze aplikacji by był zajebisty.
  • Odpowiedz
a o CUPS słyszał? Takie narzędzie od Apple (na którym wszystko przecież działa od ręki), zarządza też drukarkami na Linuksach.

@mlodir: trochę zgniłem bo w pracy muszę korzystać z Linuksa i od jakiegoś tygodnia "Cups" w--------a mi co kilkanaście minut irytujący błąd, który muszę odklikać mimo że nic nie próbuję drukować.

Nawet nie wiedziałem dotychczas co to jest.
  • Odpowiedz
@MiroslawWypok: u mnie drukarka działa na Ubuntu I to przez wifi

Co prawda po każdym uruchomieniu komputera muszę przed chęcią skorzystania przeinstalować sterowniki, ale działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Massad: tańszy, fakt. Ale czas jaki jest potrzebny na naukę jego obsługi i konfiguracji jest o wiele dłuższy niż takiego Windowsa. Kiedy działa jest spoko, kiedy nie działa masz problem, bo musisz sam dochodzić co i czemu.

@TymRazemNieBedeBordo: nie zgadzam sie. Windows nadzwyczaj często nie działa tak jak powinnien (a ile razy nie działa tak jak powinnien, ale są to drobne błędy z którymi po prostu uczymy sie
  • Odpowiedz
@piwniczak: jeszcze taki przykład z życia wzięty. Pod Linuksem stawiając RAIDa jeżeli cos pójdzie nie tak to mdraid ładnie tłumaczy co sie stało i jak to naprawić. Ostatnio pod W10 próbowałem zrobić storage space... błąd 0x00000036. Wtf? Googluje i oczywiscie na forach tysiąc rożnych, absurdalnych czasem rozwiązań poczynając od "to pod windowsem 10 nie działa, trzeba mieć min. WS2012", a skończywszy na "przestaw dyski z trybu AHCI na IDE (sic!)
  • Odpowiedz