Wpis z mikrobloga

Mam pytania co do programowania w #python

Mam sobie słownik, np:
d={"impressive":"imponujacy", "feat":"wyczyn", "split":"rozdzielac","merge":"laczyc", "encrypt":"szyfrowanie/ szyfrowac", "reminder":"przypomnienie"}

Jak wypisać klucz wpisując wartość (np chcę wpisać "imponujacy", "laczyc" i żeby zwróciło "impressive", "merge")

#naukaprogramowania i troche #januszeprogramowania
  • 8
"encrypt":"szyfrowanie/ szyfrowac

@fefler: To poza uwagami ludzików wyżej, to encrypt nigdy nie będzie oznaczać "szyfrowania", szyfrowanie to jest "encryption".

Po najmniejszej linii oporu możesz też zbudować dwa słowniki, jeden Angielsko-Polski, drugi Polsko-Angielski.
1. Słowniki nie są od takich operacji ;)

tak jak napisał kolega wyżej, jeśli chcesz napisać w Pythone słownik (polsko-angielski), to nie powinieneś używać do tego słownika (struktury). Lepiej już jakąś listę par.

@ananasowa_pythonistka: @venomik: @fefler:
Ale głupoty koledze opowiadacie. To można zrobić dobrze tylko na słowniku, a właściwie dwóch słownikach: osobno polsko-angielskim i angielsko-polskim. Tracimy przez to dwa razy tyle pamięci, która jest bardzo tania, a zyskujemy stały
@CamelCase: właściwie to jednak kolega ma rację, to znaczy: słownik polsko-angielski można zakodować jako słownik, którego nigdy nie powinno się przeszukiwać po wartościach. Aby się o tym przekonać, przetłumaczcie słownikiem jakieś słowo w jedną stronę, potem w drugą, jeszcze raz w pierwszą i zauważcie, że słownik angielsko-polski nie jest odwróconym polsko-angielskim.
Ten sam problem mają wydawcy i drukują dwa słowniki: polsko-angielski i angielsko-polski. Powinieneś zrobić dokładnie tak samo.