Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@caru: przesiąść się i korzystać można bez problemu bez studiowania ale tak samo jak 80% użytkowników komputera nie zainstaluje i nie skonfiguruje sobie Windowsa tak samo nie zrobi tego z Linuksem. By bawić się w administracje systemem trzeba trochę wiedzy zaczerpnąć i z Windowsem jest identycznie bo nie wierzę że jak masz problem z systemem to go sobie sam naprawiasz czytając pomoc z Microsoftu tylko od razu szukasz na forach
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Ale masz ty RIGCZ i rozumiesz, że mało kto tego potrzebuje? Przecież napisałem, że linux jest dobry to jakichś specyficznych zastosowań.
  • Odpowiedz
@caru: Fajnie że odniosłeś się do czegokolowiek co ci wcześniej pisałem.

Innymi słowy przeszkadza ci brak windowsa w linuksie. Przestań korzystać z linuksa. Przyzwyczajenia są okropne...
  • Odpowiedz
dobry jest też dla prostych ludzi, którym potrzebna przeglądarka i youtube do szczęścia, przynajmniej nie zaśmiecą systemu po tygodniu ;)

@RometAnd: no właśnie nie. Bo prosty człowiek bez jakiejkolwiek wiedzy komputerowej zniechęci się od razu po instalacji bo mu nie dziala Wi-Fi, a strony wyglądają brzydko przez debilne renderowanie fontów.
  • Odpowiedz
@caru: A ja ci piszę, że dla mojej mamy do przeglądania śmiesznych kotków w internecie wystarczył bez doinstalowywania jakichkolwiek sterowników i czegokolwiek innego. Wszystko działało z buta.
  • Odpowiedz
@caru
Przykładowa instalacja aplikacji na Manjaro ;)
pacman -S aplikacja1 aplikacja2 aplikacja3 aplikacja4... aplikacja20
kilka razy enter
i masz cały set "swoich aplikacji" :D

Na windowsie, wchodź na każdą stronę producenta, ściągnij instalator, przeklikaj się przez instalator dla debili, który stwierdzi, że masz "zrestartować komputer" :)
  • Odpowiedz
@caru: Nie piszę o distro. Jeżeli kupujesz sprzęt zgodny ze standardami, nie powinieneś mieć żadnych problemów z np niedziałającym wifi.

Btw

prosty człowiek bez jakiejkolwiek wiedzy
  • Odpowiedz
do drukarki laserowej Brothera już sterowników oczywiście nie ma. Tzn. może i gdzieś są, ale system nie jest w stanie ich sam wyszukać

@caru: to znaczy, że jako użytkownik Linuksa musisz je sam napisać (te sterowniki)

• Odpowiedz
@Kryspin013: ja tam jestem za czystym debianem, z ubuntu miałem problemy podczas instalacji (mieszał w partycjach), sterowników optimus nie instalował (spoko, ale mógłby polecieć na intelu, a nie się wykrzaczać), działa też zauważalnie wolniej od debiana czy manjaro, muuuli ;)
sprawdziłbym sobie czystego archa, ale takich umiejętności to ja nie mam ;)
  • Odpowiedz
@RometAnd: Hmm, nie wiem ja testowałem dosyć dużo distro. Archa miałem pół roku, nie odczułem chyba żadnej różnicy między archem a ubuntu (te same środowidko graficzne: xfce). Z tym, że ubuntu najlepiej instalować z minimal iso i archa sobie sam konfigurujesz, więc wypadałoby żebyś ubuntu też sobie sam konfigurował a nie korzystał z automatu. W ubuntu jest kilka rzeczy, które warto wywalić/wyłączyc np apport.

sterowników optimus nie instalował

Co to
  • Odpowiedz