Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #raspberry #elektronika #linux #diy

Moją malinkę chyba szlak trafił ( ͡° ʖ̯ ͡°).
Po podłączeniu świeci tylko czerwona dioda, karta jest ok testowana w innym raspberry.

Miałem wcześniej podłączone servo i parę diód led którymi to sobie sterowałem przez GPIO programem w pythonie, wszystko fajnie działało. W końcu rozłączyłem to zapomniałem o pi na tydzień, potem chciałem je uruchomić a tu nic - tylko czerwona dioda. #pomocy
czarnyzawias - #raspberrypi #raspberry #elektronika #linux #diy

Moją malinkę chyba...

źródło: comment_qswgYsHn2cEHE6piSDWoiMTQ3w7jmG78.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czarnyzawias: u mnie z tym grzaniem to było tak, że jakichs większych problemów z grzaniem nie było (temp ok. 50 st) ale stwierdziłem, że dam radiatorek (zresztą taki sam jaki Ty masz), no i od tego czasu zaczęło się grzać >80stC
  • Odpowiedz
@czarnyzawias: Miałem podobnie. Na forach wskazują na gniazdo karty, ale u mnie na oko było ok. Ugniatania i wyginania nic nie wniosły.
Z braku lepszych pomysłów wygrzałem ją suszarką do włosów, nawet niezbyt mocno, ale dotknąć się jej nie dało. W trakcie grzania zatrybiła i tak jej zostało, chociaż byłem przekonany, że po wystygnięciu znowu zdechnie. Działa po tej "naprawie" drugi miesiąc (na zewnątrz, więc lekko nie ma).
  • Odpowiedz
@nkrnpp: sprawdź temperaturę jaka jestes w stanie osiągnąć grzejąc suszarka. Wygrzewanie w Twoim wypadku to nie było poddanie troche wyższej temperaturze tylko właśnie naprawienie spoiny, zrobiłeś reflow - bezproblemowo jestem w stanie tak rozwalić siatkę elementów smd typu rezystory czy kondensatory ;p

A gdyby nawet całkiem poległa, to co to zmienia - i tak nie działała.

Temu pisze ze miałeś fart :D Oby służyła, malinka to wspaniałe urzadzenie
  • Odpowiedz