Wpis z mikrobloga

Kontynuacja: http://www.wykop.pl/wpis/21769465/niech-ktos-zawola-look997-bo-nie-wytrzymie-nie-pot/

@Kryspin013: Jest odwrotnie. Twój przykład pokazał że tamte osoby się myliły i właśnie nie da się łatwo odpowiedzieć na moje pytania. Jest kompletnie odwrotnie.

Pytanie było od początku dosyć precyzyjne bo od razu powiedziałem że można to zrobić przez GUI a teraz pytam jak to zrobić komendą?

Ale ty się pyszniłeś na "znawcę" Linuksa, robiłeś sobie żarty że ja to się tam nie znam i sugerowałeś że nie szukałem rozwiązania w Google i że jest je ŁATWO znaleźć.
We wszystkim się myliłeś. Ale wolisz swoje ego podtrzymać i puszczasz focha.

Pytam na wykopie żeby mi ktoś pomógł z czymś z czym mam problem a nie żeby ktoś mógł posmyrać swoje ego i marnować mój czas tak jak ty, udając że coś wiesz chociaż nic nie wiedziałeś.

Wzywam ich:
@Kryspin013 @Dezynwoltura @fervi @calka_stochastyczna @Elusznik @mlglegitnoscopez @cruc
Niech ktoś ich wezwie bo część z nich mnie czarnolistuje z wyżej wymienionego powodu (jak widać niesłusznie, jedynie z ich własnej pychy).
#czarnolisto przepraszam ale #linux
look997 - Kontynuacja: http://www.wykop.pl/wpis/21769465/niech-ktos-zawola-look997-bo...

źródło: comment_bmdfZIv2MIU0La8AB4pJKvDMaOM0dCfP.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@look997 ja tam niczego nie czarnolistuję, po prostu poradziłem zajrzeć do mana i tyle, nie wiem jak działało to, czego próbowałeś użyć, ale man zawsze działa
  • Odpowiedz
@look997: Pisałem już o tym, napiszę jeszcze raz. Wrzuciłem cię na czarno po twoim którymś z kolei poście plującym na DE x bo nie ma tego co DE y, a w ogóle przydałaby się jeszcze funkcja z. Dodatkowo - jestem w stanie zrozumieć, że ktoś zaczyna i szuka odpowiedzi na swoje pytania ale jak już powiedziałem w temacie @Kryspin013, kopiowałem twoje pytania i po wklejeniu ich w google
  • Odpowiedz
@look997: Znowu skasował mi się cały komentarz. Nie pysznię się ani nie robię z siebie znawcy. Moje rozwiązanie działało w obrębie twojego problemu na tyle na ile cię rozumiałem. To że nie zrozumiałem dokładnie o co ci chodzi wynikało z mojej winy lub tego że się źle wyraziłeś. Ty za to jedyne co odpowiadałeś to "o prawie zadziało, o nie działa", w między czasie dopisując tylko "ja chcę, ja chcę"
  • Odpowiedz
@Kryspin013:

Ty za to jedyne co odpowiadałeś to "o prawie zadziało, o nie działa", w między czasie dopisując tylko "ja chcę, ja chcę" nie wychodząc w ogóle po za tą frazę.

Czytając tamten wątek można zobaczyć że tak nie było bo sam próbowałem na różne sposoby i szukałem dodatkowych rzeczy w
  • Odpowiedz
@look997: Też mam słaby angielski, co to zmienia, jest tak jak @mlglegitnoscopez pisał. Pierwszy link w google dokładnie rozwiązuje twój problem, trzeba go lekko zmodyfikować a ty i tak chcesz gotowe rozwiązanie bez jakiegokolwiek myślenia zasłaniając się teraz "słabym angielskim". Nie jestem żadnym ekspertem, udzielam się w wątkach żeby uczyć i żeby ludziom pomagać. Tutaj akurat rozwiązaniem problemu było dosłownie przeklejenie komendy do terminala z pierwszego linku z google,
  • Odpowiedz
Sama tamta odpowiedź na tamtym forum widziałem, tak jak mówiłem. Nie byłem w stanie stwierdzić czy ta odpowiedź w ogóle dotyczy mojego problemu (słaby angielski!!), do tego tak jak mówiłem, nawet "na próbę" jak bym sprawdził tamten kod to bym nigdy nie wiedział czy ten kod po prostu nie działa bo mnie nie dotyczy, czy dlatego że jest błędny/nieaktualny/niedotejwersjidystrybucji itd., czy ja w samym kodzie nie popełniłem błędów przy modyfikacji go, a
  • Odpowiedz
@mlglegitnoscopez: Tak, tak jak mówisz, pierwszy link z brzegu. A potem się okazuje że to nawet nie dotyczyło mojego pytania. Albo ja pytam o jedno a ty sobie zakładasz że o coś innego mi chodzi niż napisałem bo pewnie nie wiem sam co piszę (tak sobie założyłeś). Takich przykładów pewnie znalazłoby się kilka.
Po prostu sobie zakładacie że czegoś wcale nie szukałem albo że pytam o coś innego niż pytam,
  • Odpowiedz
@mlglegitnoscopez
Nie wiem czy były inne interakcje między nami. Ale chyba te trzy rzeczy wystarczyły żebyś sobie "wyrobił opinię" i mnie zbanował.
Większa szansa że chciałeś sobie oczyścić tag #linux z pytań żeby mieć same newsy i ciekawostki o Linuksie.
  • Odpowiedz
Tak, gdybyś wiedział: to to to to to to to to i to i jeszcze to, to byś sam zrobił. No ale wtedy bym wcale nie zadawał pytania i by nie było tematu.
Ja sobie poradziłem później także luz. :) No ale nie metodą z "pierwszego linka". Tylko zupeeełnie inną. Nie wiem czy sam znalazłem czy gdzieś indziej pytałem.

I oto chodzi, jeśli nauczysz się szukać, wyciągać rzeczy z kontekstu, formułować problem i
  • Odpowiedz
@grzybosiur: Potrzebowałem skrypt bash do automatycznego włączania Hotspot WiFi z Live USB z Linuksem.
Miałem problem ze znalezieniem rozwiązania więc zadałem tutaj pytanie.
Pewna osoba zaczęła zarzucać lenistwo(?) i śmieszkować że łatwo jest to znaleźć a później się okazało że nie tak łatwo.
I chyba już wszystko wyjaśnione. Problem również rozwiązany.

Wątek ma więcej zawiłości i wątków pobocznych ale nie da się tego streścić. xD
  • Odpowiedz
@look997: ojej, rzeczywiście. czasem zdarzają się takie rzeczy, jak nie trafisz na kogoś kto ma bardzo dobry dzień, a okaże się, że mało kto pamięta jak to jest mało ogarniać w systemie i nie dają się ciągnąć za język.

Nie myślałeś o tym, żeby złapać jakieś książki, które w przyjemny sposób tłumaczą te rzeczy? na amazonie jest promocja i za 1.5 dolca masz podstawy linuxa, i za drugie 1.5 dolca
  • Odpowiedz
@grzybosiur: z własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że po zgłębieniu ogółu podstaw tematu, było mi dużo łatwiej szukać odpowiedzi w internecie oraz prosić innych o pomoc.
do tego, po przeczytaniu Command Line Kung Fu, nagle znalazłem odpowiedzi na pytania, które chodziły mi po głowie od dawna i nawet nie umiałem o nie spytać. wszystko jest na torrentach, jeżeli twój budżet jest na tyle naciągnięty, że nie możesz wysupłać nawet tych 6zł
  • Odpowiedz