Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery #machinelearning

Polećcie jakiego porządnego laptopa do programowania i obliczeń GPGPU/CUDA (do Machine/Deep Learning).
- Czyli musi mieć mocnego GeForce.
- Minimum 8 GB RAM, jakiś w miarę mocny procek.
- Dobrze jakby miał dysk SSD+HDD (lub duży SSD).
- Ekran najlepiej matowy lub półmatowy.
- Obecnie używam 15,6'' i jest ok, a sporo z takich mocniejszych, to widzę 17'', ale to dla mnie chyba za duży. Wolałbym też, żeby nie był bardzo ciężki i się nie grzał tak bardzo (chociaż jak pomyśleć o mocnym GPU i chłodzeniu, to chyba trudno spełnić ten warunek).
- Musi być nowy ze sklepu (nie jakieś poleasingowe).

W ogóle w jakich granicach cenowych powinienem szukać. 5k wystarczy? Czy coś bardziej 6-7k? A może jednak bliżej 10k?

Tu coś patrzyłem, ale stare artykuły albo polecają używany sprzęt (niedostępny w sklepach): 1, 2, 3.

• 6
@matixrr: tam są podane najlepsze konfiguracje do ogólnego przeznaczenia. Mi bardziej zależy na CUDA niż na grach (chociaż przy okazji to też, ale nie to jest celem :P ).

dell xps 15 9550

@zachwiej: to już 10k. A coś bliżej 5k? Nie orientowałem się jeszcze tak bardzo, ale widzę, że ma on grafikę GTX 960M. Ale z tego wychodzi, że to chyba nie jest za dobre rozwiązanie do CUDA (i
A coś bliżej 5k?

@mk321: Laptopy z GTX 1050, 1050 Ti. W okolicy 6k masz asusy o wadze ok. 2,2kg i 1060 GTX(cięższe cleva od 5300 zł), bądź MSI GT62 za 6.5k, bardziej trwały i z lepszym chłodzeniem, ale dość ciężki. Laptopy z GTX 1070 to koszt od 7k w górę. Nowy dell XPS 9560 z GTX 1050 będzie pewnie w okolicy 10k.