Wpis z mikrobloga

Witam Mirków!

#programowanie #naukaprogramowania

Ja jak zwykle wyskakuję z #pytanie, bo od kogo się uczyć jak nie od starszych i bardziej doświadczonych.
Sytuacja wygląda tak: mam 1,5 roku aby nauczyć się czegoś pożytecznego, od razu mówię że mój pomysł nie jest częścią hype'u na pracę programisty i parciem na #15knamiesiac.

Kiedyś za młodzieniaszka grzebałem coś tam w css i php, interesowałem się ale moja wiedza była naprawdę zerowa. Mimo tego pamiętam, że czerpałem ze tego satysfakcję i jeśli połączyć do tego fakt, iż będę poszukiwać pracy zdalnej, chciałem spróbować sił w którymś z języków programowania.

Zadacie mi pytanie, dlaczego nie wpisałem w google tego pytania do którego dążę i zaraz je zadam - ale jakoś tak mam że społeczność portalu ze śmiesznymi obrazkami jest dla mnie większym autorytetem niż dzieciaki z onetu. Dodam tylko, że zainspirował mnie użytkownik wykopu

Jaki język wybrać? Czego dodatkowo się nauczyć? Od czego w takim razie zacząć. Prześledziłem już trochę obcojęzycznych forów, Ruby wydaje się fajną opcją. A może Elixir? Czy nie będę musiał uczyć się do tego javy, która jakoś tak do mnie nigdy nie przemawiała?

Jak się to wszystko ma do polskiego rynku, gdzie najchętniej przyjmują juniorów zakładając że nabyłbym stosowne umiejętności? Niekoniecznie po 1,5 roku ale nawet i w dłuższej perspektywie.

Mam nadzieję że ktoś przez tą ścianę tekstu przebrnie :) Pozdrawiam wszystkich, przepraszam jeżeli swoją niewiedzą uraziłem kogoś i pomyliłem któreś z podstawowych faktów związanych z programowaniem.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ironizer: ja to żaden autorytet, ale idz w webdev bo chyba tam najłatwiej o prace zdalna. Tak w ogole to cos czuje, ze twoja inspiracja jest feuer xD
  • Odpowiedz
Aha, kumam :D Hehe niee, nic z tych rzeczy. Był kiedyś taki wykop o gościu który się przekwalifikował w rok ciężkiej pracy. A ze mnie domator :)
  • Odpowiedz
Od razu mówię - nie licz, że dopóki nie zrealizujesz kilku projektów w biurze pod okiem kogoś doświadczonego, to ktoś powierzy Ci poważniejszą robotę zdalnie. Przy innych nauczysz się bardzo dużo, wielu błędów nie popełnisz, bo ktoś zawczasu Ci powie, że tak się po prostu nie robi - zrozumienie dlaczego, przyjdzie później. Nastaw się na chociaż 2-3 lata pracy w biurze, a potem próbuj zdalnie. Ale ja osobiście nie polecam, lepszą opcją
  • Odpowiedz