Wpis z mikrobloga

@adrix:

Nie rozumiem tego uporu z Waszej strony odnośnie zwiększenia rozmiaru bloku. Zwiększanie rozmiaru bloku to ślepa uliczka i lawinowe zapychanie tej nieefektywnej bazy danych zwanej blockchainem

Po pierwsze, przy 1MB bloku lightning zapewni obsługę max 35 milionów użytkowników (w warunkach idealnych, zkałdając tworzenie kanału raz na 4 miesiące). W samej Polsce jest jakieś 38 milionów mieszkańców. Zwiększenie bloku to absolutna konieczność, lightning czy nie. Odwlekanie zwiększania bloku nie przyniesie
  • Odpowiedz
@adrix: To nie są głupoty, jednak nawet jakby były, to postarajmy się dyskutować na nieco innym poziomie, niż niektórzy tu obecni. Poza tym, uważam, że za bardzo ulegasz autorytetowi Dev'ów Core. Zgadzam się, oni wiedzą co robią. Jednak nie znaczy to, że robią to co powinno być zrobione. Nie chcę tu szerzyć teorii spiskowych, ale miej świadomość, że prawie wszyscy programiści Core są zatrudnieni przez jedną firmę, której modelem biznesowym
  • Odpowiedz
Bitcoin miał być siecią P2P, która miała pozwolić nam ominąć wszelkie instytucję pośredniczące. Obietnica była taka, że mogę przelać bez middle-man'a komukolwiek dowolną wartość. To się zmienia. LN wprowadza nam nowe instytucje bankowe, którym będziemy musieli zaufać. Z czasem, gdy (jeśli) BTC wejdzie do mainstream'u, to owe instytucje będą mogły robić wszystko, to co dziś robi świat bankowy. Rząd będzie je kontrolował, a Ty by coś załatwić będziesz musiał iść do okienka
  • Odpowiedz
Po pierwsze, przy 1MB bloku lightning zapewni obsługę max 35 milionów użytkowników (w warunkach idealnych, zkałdając tworzenie kanału raz na 4 miesiące). W samej Polsce jest jakieś 38 milionów mieszkańców. Zwiększenie bloku to absolutna konieczność, lightning czy nie. Odwlekanie zwiększania bloku nie przyniesie na dłuższą metę żadnych korzyści, a może przynieść straty - patrz ucieczka użytkowników do innych rozwiązań.

@McGravier: Bardzo możliwe, nie zagłębiłem się aż tak w kwestie techniczne od
  • Odpowiedz
@adrix: Moim zdaniem nadmierne parcie na utrzymanie blockchaina w bardzo małym rozmiarze jest nieuzasadnione.
Już dzisiejsza technologia oferuje napędy SSD o pojemności 60TB

Za 5-10 lat takie rozwiązania będą w naszych domowych komputerach. Utrzymanie bazy danych w obrębie tych 2TB, to w świetle wzrostu pojemności nośników jest moim skromnym zdaniem jakimś nieporozumieniem.
  • Odpowiedz
@McGravier: Nie wiem dlaczego koncentrujesz się na rozmiarze blockchaina jedynie w kontekście miejsca na dysku, rozmiar dysku to akurat mało istotny problem. Problemem są pozostałe zasoby, których zużycie poteguje się wraz z rozmiarem bazy...
  • Odpowiedz