Aktywne Wpisy
Trzy miesiące temu ja i moja dziewczyna wyjechaliśmy do pracy do Holandii jako para, oczywiście mamy swój pokój, ale z racji tego że mieszkamy w kontenerach to też mamy współlokatorów za ścianą. Sytuacji kiedy jesteśmy sami jest niewiele, albo jesteśmy w pracy albo w domu wraz ze współpracownikami. Czy waszym zdaniem w takiej sytuacji da się uprawiać seks?
#pytanie #emigracja #seks #zwiazki #holandia #zalesie #przegryw #pracazagranica
#pytanie #emigracja #seks #zwiazki #holandia #zalesie #przegryw #pracazagranica
![Szyszkalogin](https://wykop.pl/cdn/c0834752/47202ef7a84fe85c57f31ae7044ab39904dedfb2bd448df6b9c1106b539f6090,q60.gif)
Szyszkalogin +14
#przegryw Chłop tuszy a wy zazdrośni
![Szyszkalogin - #przegryw Chłop tuszy a wy zazdrośni](https://wykop.pl/cdn/c3201142/0784e7e81d9c07d35bef906383537d6c1d5a10a6cca31c18af967a4ca2459f37,w150.jpg?author=Szyszkalogin&auth=aa990df11679da9f8bed9216ec7e4b6f)
źródło: temp_file1009685913604931637
Pobierz
1100kg miodu. Jeszcze dzisiaj w browarze zużyjemy całość. Jestem ciekawy, jak to się uda, w domu robiłem nastawy z 3-4kg, w browarze komercyjnym trzeba stosować inne techniki ;)
#piwowarstwo #craftbeer #browarperun #browarhipster #miod
źródło: comment_MYPhEkKxpO9inVZxYHVNKn81nFkmYNPY.jpg
Pobierzjakieś 80% gryki, 20% wielokwiat
@jamtojest:
wystarczy, że nie było łatwo zatwierdzić tego formalnie ;). Tyle co się z UC nagadałem, to DuCh Kraftu odpuszcza wszystkie grzeszki...
@BrowarPERUN: jakbyś miał kiedyś chwilę, mógłbyś jakoś krótko i ogólnie opisać na czym polega przenoszenie receptury domowej na skalę browaru i jakie są główne problemy?
recepturę domową dość łatwo się przenosi do warunków komercyjnych, mnożysz przez proporcjonalny współczynnik (u mnie wynosi x300), delikatne poprawki (np. warto zaokrąglić masę do pełnych worków słodu), troszkę zmiana chmielenia i voilla! receptura komercyjna gotowa ;)
Główną różnicą między domowym warzeniem a komercyjnym jest technologia - w domu możesz zrobić niemal wszystko: steeping ciemnych słodów, dekokcja, startery, grzanie fermentorów, chmielenie na zimno w dowolnym momencie, itd. No i koszty nieszczególnie
Większość miodu to cukier, który w pełni fermentuje. Więc nie dziwne, że z miodu zostaje aromat.
Opcje są 2:
1) użyj więcej miodu
2) użyj intensywniejszego miodu
Spadź, nawłoć i inne lekkie miody zachowaj do kanapek. Gryka, w dalszej kolejności lipa, rzepak albo wielokwiat - te można używać, w ilości przynajmniej 1kg. Wtedy jest gwarancja, że to co pozostanie, będzie wyczuwalne.
A najlepiej na miodzie robić miody pitne. Sprzęt już
Grzeje się parą pod ciśnieniem. Ma ona jakieś 120-130C (w zależności od paliwa i ciśnienia). 1C na minutę - da się jeszcze szybciej [przynajmniej w Wąsoszu :P].
Bezpośrednio grzałkami nikt nie grzeje, to byłyby za duże moce i wszystko by się przypalało. Co byłoby kiepskie w kwestii piwa, a jeszcze gorzej - w kwestii czyszczenia ;)
W niektórych browarach używa się palnika gazowego, ale to margines.
Z wydajnością kwestia jest
nie stać nas na #rozdajo (╯︵╰,)
no i ludzie czekaliby miesiacami na przesyłkę. Ot, wystarczy że niedawno wysłałem otwieracze do kilku Mirków blisko 8 miesięcy po tym, jak im obiecałem...
honey IPA byłaby bez sensu, chmiel przykryłby większość niuansów które dawałby miód. A wydawać kilka tysięcy na surowiec, który potem w piwie będzie słabo wyczuwalny, to marnotrawstwo pieniędzy.
Co do piwa jeszcze nie ma ostatecznej koncepcji, są w sumie 3 drogi które możemy zastosować. Pewnie się wiekszość rozegra, gdy będzie końcówka fermentacji i będziemy wiedzieć, na czym stoimy :)
przy browarach lagerowych ma się dział fermentacji, gdzie zbiorniki są z płaszczem i chłodzone są wodą lodową.
Po fermentacji (albo po 90% fermentacji) piwo jest przetaczane na leżak w leżakowni - zbiornik nie jest izolowany i ma temperaturę chłodni, w której się znajduje (od 0 do 4C).
Czyli w fermentorze piwo przebywa około tygodnia, a następnie przez 3-4 tygodnie się lageruje. W tych warunkach niełatwo zrobić dobrego ejla...
Problem z
no, musimy być, w końcu Warszawa to nasze tereny ;) a ja mieszkam 1,5km od stadionu :)