Wpis z mikrobloga

ikonoklastów

spór teologiczno-polityczny

@Magnolia-Fan: Nie wyjeżdżaj z takim trudnym słownictwem ludziom, którzy czerpią wiedzę z faktopedii. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z takim podejściem, to dzieci w przedszkolu rachunku różniczkowego byś uczył.
  • Odpowiedz
@Tical25: zwyczajnie mnie wnerwia jak ktoś pisze bzdury o średniowieczu, bo bardzo lubię średniowiecze i aż mi się coś robi jak ktoś szkaluje tę epokę bez jakiegokolwiek pojęcia i korzystając z wyświechtanych hasełek
  • Odpowiedz
zwyczajnie mnie wnerwia jak ktoś pisze bzdury o średniowieczu, bo bardzo lubię średniowiecze i aż mi się coś robi jak ktoś szkaluje tę epokę bez jakiegokolwiek pojęcia i korzystając z wyświechtanych hasełek

@Magnolia-Fan: Mnie najbardziej śmieszy jak ktoś pisze w kontekście średniowiecza o inkwizycji i o tym jak to kościół mordował ludzi. Raz że większość wyroków kończyła się uniewinnieniem, a większość z tej reszty karami dużo mniej dotkliwymi niż śmierć,
  • Odpowiedz
@kaarp: zależy jak rozumiesz świecki, w sensie podziału władzy, sądownictwa i administracji przymiotnik "świecki" jest jak najbardziej właściwy. To prawda, że społeczeństwo jako całość trudno byłoby uznać pod jakimkolwiek względem za laickie, ale świeckość to termin nieco szerszy.
  • Odpowiedz
@Magnolia-Fan: np. Jeżeli władza powołuje organizację mającą na celu zwalczanie wyznawców jakiegoś wyznania oraz wymierzanie kary ludziom łamiącym prawa jakiejś religii, to wtedy nie jest to władza świecka.
  • Odpowiedz
z drugiej strony wiara w niewidzialnego typa na chmurce który Cię widzi w każdej sekundzie i jest wszechmocny, nieomylny i inne takie głupotki jest dla mnie lekką formą choroby psychicznej.

@Sakura555:
Twierdzenie, że Bóg jest typem latającym na chmurce jest dla mnie lekką formą zakutego łba.
Fizyka kwantowa operuje na takim poziomie abstrakcji, że istnienie nieskończenie mądrej istoty wiekuistej nie wydaje się niczym dziwnym.
Jeżeli chodzi o Kościół Katolicki to
  • Odpowiedz