Wpis z mikrobloga

@Sakura555: Ameryki nie odkryłaś, istnieje wiele różnych interpretacji Biblii i wiele różnych odłamów chrześcijaństwa z których każdy uważa że ma rację. Celibat został wymyślony przez Watykan. Przeciętny katolik nigdy nie czytał biblii i nie zdaję sobie sprawy jak prymitywna jest ta książka. Autorzy bazowali na własnych codziennych doświadczeniach i opisywali legendy które krążyły w ich społeczności. Istnieje wiele podobieństw z poprzednimi starożytnymi wierzeniami.
Naprawdę trzeba być indoktrynowanym od dziecka aby nie
  • Odpowiedz
@crystaldragon: nie odkryłam ale nie wiedziałam. Miałam jakąś tam wiedzę że wszystko się zmieniało. Zresztą zaczynam mieć trochę wywalone na kościół. Z jednej strony chcę żeby był bo widzę zagrożenie w islamie z drugiej strony wiara w niewidzialnego typa na chmurce który Cię widzi w każdej sekundzie i jest wszechmocny, nieomylny i inne takie głupotki jest dla mnie lekką formą choroby psychicznej. Niby jak się komuś z tym lepiej żyje może
  • Odpowiedz
Z jednej strony chcę żeby był bo widzę zagrożenie w islamie z drugiej strony wiara w niewidzialnego typa na chmurce który Cię widzi w każdej sekundzie i jest wszechmocny, nieomylny i inne takie głupotki jest dla mnie lekką formą choroby psychicznej.

@Sakura555: ale taguj #rakcontent albo #shitwykopsays. Tak jak Pan Jezus powiedział.
  • Odpowiedz
@Magnolia-Fan: Znowu argumentum ad personam, nie możesz obalic mojej tezy więc zarzucasz mi że nie wdałem się w szczegóły dokładniejszy opis reformy papieża grzegorza, innocentego, lateranu itd itd . To zaprawdę urocze że zarzucasz mi że nie mam o niczym pojęcia, jednocześnie nie podając żadnych argumentów. Pewnie kościół już ci to odpowiednio wytłumaczył i zinterpretował dogmaty, aby myślący ludzie nie pytali. Biorąc pod uwagę ile razy ciągu historii kościół zmieniał zdanie
  • Odpowiedz
@Sakura555:

wiara w niewidzialnego typa na chmurce który Cię widzi w każdej sekundzie i jest wszechmocny, nieomylny i inne takie głupotki

Ale taka wiara mija po ukończeniu szóstego roku życia. Jeśli ktoś uważa się za wierzącego albo deklaruje odejście od wiary określając ją jw, to sam sobie wystawia opinię. Nie nazwałbym jej pochlebną.

Czy nie widzą braku logiki?

Jeszcze w swoich rozważaniach nie zbliżyłaś się do logiki, więc czemu akurat wierzącym
  • Odpowiedz
Jeszcze w swoich rozważaniach nie zbliżyłaś się do logiki, więc czemu akurat wierzącym miałoby jej brakować bardziej?

Dlaczego tak uważasz? Odrzucam istnienie kogoś kto ma supermoce, jest nieomylny i wszechmocny. Co w tym nielogicznego?

Chyba, że miałaś na myśli Kościół, ale wtedy chciałabyś zabraniać katolickiej większości decydować, jak ma wyglądać ich otoczenie? A może ci hierarchowie nie pasują? Jeśli mówią coś sprzecznego z KKK, to możesz takiego delikwenta upomnieć albo wspomnieć nuncjuszowi
Sakura555 - > Jeszcze w swoich rozważaniach nie zbliżyłaś się do logiki, więc czemu a...
  • Odpowiedz
@Sakura555: Masy społeczne nie posiadają ani wiedzy ani też nie lubią myśleć. Wolą proste rozwiązania które dają im spokój egzystencjalny. Nie wiem czy hipotetyczna istota jak Bóg istnieję, z naukowego punktu widzenia nie mogę tej tezy ani potwierdzić ani obalić. Ale wiem że na pewno nie ingeruję w nasz świat, ponieważ nie zaobserwowano odstępstw od praw przyrody. Nie lubię ateistów, paradoksalnie są bardzo podobni do ludzi wierzących. Już dawno porzucili sceptycyzm.
  • Odpowiedz
@Sakura555:

Dlaczego tak uważasz? Odrzucam istnienie kogoś kto ma supermoce, jest nieomylny i wszechmocny. Co w tym nielogicznego?

Bo wiara z założenia nie opiera się na naukowej logice, inaczej byłaby to teoria. Poza tym prezentowanie wierzących jako fanatyków, którzy są za głupi żeby zrozumieć OCZYWISTOŚCI oświeconego ateisty trąci infantylnością.

Miałam na myśli kościół. Wychowywać dziecko możesz jak chcesz ale nie w państwowych instytuacjach za które ja jako ateistka płacę. Więc nie
  • Odpowiedz
Uwielbiam takie skrajne uproszczenia, zmuszają do czytania ( ͡° ͜ʖ ͡°) Masz plusa za prowokację, bo chyba pierwszy raz przysiadłem do przeczytania jakichś postanowień posoborowych.

Nic nie usuwano z przykazań, w dekalogu jest ono cały czas obecne. Co najwyżej dyskutowano nad jego interpretacją i stosowaniem w tradycji Kościoła.
W dokumentach posoborowych można znaleźć między innymi takie zdania :

[...] 13. Krótko mówiąc, zachowujemy nienaruszoną całą przekazaną nam tradycję
  • Odpowiedz
@ravier: > Bo wiara z założenia nie opiera się na naukowej logice, inaczej byłaby to teoria.
Dobra, zatem mam ją gdzieś.

Poza tym prezentowanie wierzących jako fanatyków, którzy są za głupi żeby zrozumieć OCZYWISTOŚCI oświeconego ateisty trąci infantylnością.

Nie są głupi tylko chorzy psychicznie.

Co to jest państwowe? Serio pytam.

Należące do państwa.

Jak się czujesz żyjąc w społeczeństwie? Czy gdyby w jakimś demokratycznym państwie 99% ludzi stanowili wegetarianie, to musiałby
  • Odpowiedz