Wpis z mikrobloga

#pracait #rozmowakwalifikacyjna #it
Za 2 godz mam pierwszą w życiu rozmowę na Skype o pracę na stanowisko Junior Java z rekruterem. Jakieś rady? W jaki sposób wygląda taka rozmowa? Ubierać się jakoś specjalnie? :D

//w sumie to #nieprogramowanie , sorki jak kogoś zawołało wcześniejszym tagiem
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vitin: przede wszystkim zadbaj o jakość dźwięku! Nic bardziej nie wkurza niż próba zrozumienia co kandydat chce powiedzieć. No i patrz cały czas w ekran a nie po pokoju.
  • Odpowiedz
@NH35: @Timidek: Zamiast obiecanego Pana Łukasza zadzwoniły jakieś dwie 19latki, po czym poinformowały mnie że firma NetSprint wymaga przynajmniej pół roku doświadczenia komercyjnego ( ͡° ʖ̯ ͡°) Tak więc szukam dalej ^^
  • Odpowiedz
@Nicarim: masz wyżej nazwę, jakieś stażystki na rekrutacji bo w moim wieku :D No krótka piłka, opowiedz coś o sobie, zaczalem opowiadać, jak powiedziałem że nie mam jeszcze komercyjnego doświadczenia to że przykro im ale muszą mnie poinformować (scrum i te sprawy) że oni szukają kogos z pół roku doświadczenia xd
  • Odpowiedz
@Nicarim: w sumie chciałbym żeby ktoś przeprowadził ze mną taka rozmowę techniczna żebym wiedział na czym stoję, ale to już druga rozmowa na której brak doswiadczenia komercyjnego = dzięki, następny xd
  • Odpowiedz
@FedoraTyrone: jest to bardzo proste do zrozumienia, i firmy to doskonale rozumieją,
gość nie ma doświadczenia, jak go przyjmiemy to musimy poświęcić czas doświadczonych programistów, by niedoświadczony nabrał doświadczenia,
oznacza to że stracimy kasę, bo w tym czasie doświadczeni mogli by robić coś co przynosi zysk, plus musimy mu jeszcze płacić,
nabieranie doświadczenia trochę trwa (koszty), jak gość nabierze doświadczenia to wiadomo że będzie chciał lepszej kasy, i zwykle konkurencja go wykupi bo
  • Odpowiedz