Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #java
Zna ktoś jakiś element w spingu/awt w którym można sensownie zmieniać kolory bez angażowania w to obrazków?
Okoliczności:
Piszę sobie (w sumie nie wiem czy dla siebie, czy żeby pokazać na rozmowach o pracę, wiem że uderzyła mi ambicja) Grę w życie, właściwie wszystko zrobiłem, trafiłem na jeden problem:
Nie mam pomysłu jak zrobić w springu/awt element który zmienia kolor po naciśnięciu i względnie ładnie wygląda.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@labadzak: Jakoś inaczej niż przez setActionListener?
Najbardziej zależy mi na tym żebym mógł zdefiniować sobie dwa stany "komórki" która po kliknięciu miałaby zmieniać stan (cała reszta kodu, w sumie dosyć prosta, jest gotowa).
Coś w stylu aplikacji umożliwiającej zabawę dla użytkownika z grą w życie, prawdopodobnie istnieje, ale chciałem się "doumieć" tworzenia GUI przy okazji.
Z założeń oczywiście wynikają dwa kolory (podział - żywe/martwe),
Nie chcę robić tego przez ikony
  • Odpowiedz
@matthosu: nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sobie tego JLabela rozszerzył i wprowadził stan ( ͡º ͜ʖ͡º) W zasadzie nie wiem, czy nie lepsze będzie nawet rozszerzenie JComponenta. Możesz sobie wtedy zdefiniować jakieś tam 2 metody alive() i dead() które Ci będą wołać setBackground().
  • Odpowiedz