Wpis z mikrobloga

@Gummy: A coś chcesz konkretnego wiedzieć?
Dziś sprawa jest boleśnie prosta - nowe w sklepie to bez wyjątków podstawowe modele żelazowe, a i tak dość trudno dostępne. Nie ma sensu ich kupować. Z drugiej ręki, z allegro, wszystko jest naprawdę drogie i jak się trafi tanio jakiś chrom, to praktycznie zawsze warto brać. Naprawdę cenione modele kosztują już kilkadziesiąt jak nie kilkaset złotych i to zabawa dla maniaków, którzy zresztą w
@jamtojest: Ze 2 lata temu pisałeś mi jakie konkretne chromy charakteryzowały się zajebiaszczą jakością i bodajże charakterystykę poszczególnych modeli. To było ze 2 jak nie 3 lata temu :P

Żelazówek mam pod dostatkiem, jeszcze jakieś nowe się trafiły za grosze. Powiem Ci, że nawet taka świeża żelazówka wrzucona na recorder tascama z zapiętym dbx potrafi być bardzo fajnym zabiegiem stylistycznym przy produkcji muzyki. Szumy aż tak nie kłują, a nawet jeśli
@jamtojest: żelazowe dają radę jak masz dobry magnetofon z Dolby S i najlepiej automatyczną kalibracją pod konkretną sztukę taśmy, ale takie modele są w cholerę drogie
@FLAC: Mam, ale automatycznej kalibracji nie lubię, kiepska zabawa ;)
Brzmią nieźle, ale problemem pozostaje zawsze niższe pasmo na żelazie niż na chromie. Nagrywać się da, ale to kompromis. Niestety pewnie trzeba się będzie z tym pogodzić, bo nowych chromów już po prostu nie będzie.

@Gummy: A możliwe że pisałem, wtedy jeszcze mocniej w tym siedziałem ;)
@jamtojest: może i za parę/naście lat nadejdzie renesans na taśmy tak jak teraz zwiększa się moda na winyle, choć ja i tak bardziej wolę magnetofony szpulowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)