Wpis z mikrobloga

Moja propozycja na zdrową przekąskę do chrupania przed telewizorem lub komputerem:
Chrupiąca ciecierzyca o smaku pomidora i ostrej papryki – 2 porcje
Składniki:
✔ 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki);
✔ ostra papryka – u mnie kaszmirowa, ale może być jakakolwiek ostra;
✔ czosnek granulowany do smaku (u mnie pół łyżeczki);
✔ koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki;
✔ oliwa 2 niepełne łyżki;

➥ Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciecierzycę osuszyć papierowym ręcznikiem. Wsypać do miski i dodać przyprawy, oliwę i koncentrat. Wysypać ciecierzycę na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut, co jakiś czas przemieszać. Otworzyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia.

➊ Pieczona ciecierzyca jest dobrą, wysokobiałkową alternatywą dla orzeszków czy chipsów.
➋ Porcja tak przygotowanej cieciorki zawiera:
➥ Białko 12,8 g ➥ Tłuszcze 9,8 g ➥ Węglowodany 29,4 g ➥ Błonnik 15,4 g ➥ Energia: 289 kcal

➌ Dla porównania 2/3 paczki chipsów (5 garści) o smaku kebaba to:
➥ Białko: 5,8 g ➥Tłuszcze 29 g ➥ Węglowodany 53 g ➥ Błonnik 5,2 g ➥ Energia: 507 kcal

➍ Taka przekąska jest bardzo sycąca ze względu na bardzo dużą zawartość błonnika.
➎ Cieciorkę można przygotować z różnymi przyprawami, miodem, suszoną cebulą, wędzoną papryką.

Jem mięso, ale czasami lubię zjeść dania strączkowe. Jeśli jesteście zainteresowani, to wrzucę za jakiś czas przepis na typowo męską przekąskę - beef jerky.

Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych.
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #wegetarianizm #jedzenie #dieta #mikrokoksy
monkali - Moja propozycja na zdrową przekąskę do chrupania przed telewizorem lub komp...

źródło: comment_Z1xZyAjIUYyqGW3fOyLpH6dIlnYBMMuz.jpg

Pobierz
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@monkali: Bardzo modny stał się ostatnio temat czynników antyżywieniowych w diecie za sprawą popularnych dietetyków i trenerów: Mauricza, Białowąsa, Szostaka czy Bielskiego, którzy nawołują do ograniczenia do minimum nawet i osób zdrowych pożywienia w te czynniki bogatego jak strączki właśnie czy produkty zbożowe zawierające gluten. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Zakładam że jesteś dietetykiem klinicznym skoro swoich klientów nazywasz pacjentami ;)
  • Odpowiedz
@krnabrny_brodacz: temat rzeka, ale w skrócie: według mnie nowa moda, która przeminie i nie ma żadnych badań, które potwierdzałyby te wszystkie teorie. Kiedyś dieta niełączenia, mleko-zabójca, dieta Dukana itd. Ciągle pojawia się coś co jest lansowane na siłę i na czym ktoś robi dobrą kasę. Wysyp "bezglutenowców" to jest jakaś masakra, bo to jest ciężka dieta i wg mnie powinny być na niej tylko osoby chore celiakię. Jedyny plus tego
  • Odpowiedz
@monkali: Mi też to wygląda na trend, na którym próbuje się zrobić interes, ale samo ograniczenie produktów na bazie zbóż popieram z innego powodu, często są one wysokoprzetworzone i naszpikowane chemią np. wyroby cukiernicze.
  • Odpowiedz
@monkali: zrobilam wczoraj! nie mialam koncentratu pomidorowego, wiec dodalam troche czerwonej pasty curry... ale stwierdzam, ze naprawde dobre! dzieki za przepis :)
  • Odpowiedz
@monkali: wiesz może dlaczego ciecierzyca jest cały czas miękka? Zaczyna się palić, a nie staje się chrupiąca. Testowałaś ten przepis na soczewicy z puszki, czy tylko na gotowanej?
  • Odpowiedz
@monkali: a jak mam suchą ciecierzycę to najpierw ja wymoczyc i ugotowac czy po moczeniu od razu do piekarnika? Bo 40 minut to dość długo się wydaje i chyba powinna się upiec.
  • Odpowiedz