Wpis z mikrobloga

Moja propozycja na zdrową przekąskę do chrupania przed telewizorem lub komputerem:
Chrupiąca ciecierzyca o smaku pomidora i ostrej papryki – 2 porcje
Składniki:
✔ 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki);
✔ ostra papryka – u mnie kaszmirowa, ale może być jakakolwiek ostra;
✔ czosnek granulowany do smaku (u mnie pół łyżeczki);
✔ koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki;
✔ oliwa 2 niepełne łyżki;

➥ Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciecierzycę osuszyć papierowym ręcznikiem. Wsypać do miski i dodać przyprawy, oliwę i koncentrat. Wysypać ciecierzycę na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut, co jakiś czas przemieszać. Otworzyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia.

➊ Pieczona ciecierzyca jest dobrą, wysokobiałkową alternatywą dla orzeszków czy chipsów.
➋ Porcja tak przygotowanej cieciorki zawiera:
➥ Białko 12,8 g ➥ Tłuszcze 9,8 g ➥ Węglowodany 29,4 g ➥ Błonnik 15,4 g ➥ Energia: 289 kcal

➌ Dla porównania 2/3 paczki chipsów (5 garści) o smaku kebaba to:
➥ Białko: 5,8 g ➥Tłuszcze 29 g ➥ Węglowodany 53 g ➥ Błonnik 5,2 g ➥ Energia: 507 kcal

➍ Taka przekąska jest bardzo sycąca ze względu na bardzo dużą zawartość błonnika.
➎ Cieciorkę można przygotować z różnymi przyprawami, miodem, suszoną cebulą, wędzoną papryką.

Jem mięso, ale czasami lubię zjeść dania strączkowe. Jeśli jesteście zainteresowani, to wrzucę za jakiś czas przepis na typowo męską przekąskę - beef jerky.

Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych.
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #wegetarianizm #jedzenie #dieta #mikrokoksy
monkali - Moja propozycja na zdrową przekąskę do chrupania przed telewizorem lub komp...

źródło: comment_Z1xZyAjIUYyqGW3fOyLpH6dIlnYBMMuz.jpg

Pobierz
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dGustator: po ugotowaniu wrzuć na sitko, żeby woda odparowała. Później osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Piecz dopóki będzie chrupka, jeśli masz wrażenie, że słabo się przypieka to uchyl drzwiczki na chwilę - woda odparuje i wtedy szybko zrobi się chrupka.
  • Odpowiedz
@monkali - mi nie wyszło niestety. Robiłem na ciecierzycy z puszki, stosując temperaturę i czas z przepisu pierwsza partia wyszła sucha, druga trochę mniej, ale jakoś średnio mi to smakowało. Spróbuję jeszcze na ciecierzycy ugotowanej.
  • Odpowiedz
@botul: kurczę, ja robiłam też z puszki i było ok. Może od piekarnika zależy? Jeśli nie chce się przypiekać, to może włącz grill na parę minut?
  • Odpowiedz
@monkali: pół roku później wciąż powracam do tego przepisu, szanuję bardzo. Świetnie się sprawdza do wieczornych seansów filmowych ze znajomymi - nie chrupcia jak chipsy i popcorn, jest zdrowsze i daje spore pole do popisu względem składników "posypki". Stosunek prostoty do efektu fenomenalny. <3
  • Odpowiedz