Aktywne Wpisy
miku555 +290
Fenomenem jest dla mnie to, że praktycznie cała polska historia i kultura napisana jest z perspektywy bogatych elit.
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
pawelczixd +132
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Dzisiejszy #lunchbox do pracy:
➊ Płatki jęczmienne z siemieniem lnianym z musem ze świeżego ananasa, pestkami dyni i słonecznikiem;
➋ Twarożek ze szczypiorkiem, seler naciowy (mam alergię na seler, więc u mnie marchewka), papryka czerwona i żółta;
➌ Chilli con carne z ryżem brązowym i sałatką z roszponki i pomidorków cherry;
➍ Zupa krem z zielonego groszku i mięty.
➥ Łączny czas przygotowania: 1 h;
➥ Koszt produktów: 17 zł/4 posiłki/osobę;
➥ Ilość kalorii: 1411 kcal;
➥ białko 83 g;
➥ tłuszcze: 58 g;
➥ węglowodany 165g;
➥ błonnik 35 g;
Chilli con carne – 4 porcje
✔ 400g mielonej wołowiny;
✔ 1 cebula;
✔ 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej ;
✔ 1 puszka kukurydzy odsączonej i przepłukanej
✔ 1 puszka pomidorów krojonych;
✔ 1 ząbek czosnku posiekany;
✔ Przyprawy: chilli, oregano, bazylia, kolendra, pieprz, sól;
➥Wołowinę podsmażyć z cebulą do momentu aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodać pozostałe składniki i przyprawić. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym (50g) i sałatką z roszponki i pomidorków.
Zupa krem z zielonego groszku i mięty – 3 porcje
✔ 1 litr bulionu jarzynowego;
✔ 350 g groszku zielonego;
✔ 1 cebula pokrojona w kostkę;
✔ 1 ząbek czosnku;
✔ Oliwa z oliwek 1 łyżka;
✔ Kilka listków mięty;
✔ Sól, pieprz;
➥ Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć cebulkę. Dodać groszek mrożony. Dusić 15 minut. Wlać bulion, dodać listki mięty i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować na gładką masę.
Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.
#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #dieta #mikrokoksy
@gdziemojimbuspiatka: super :)
Komentarz usunięty przez autora
dziękuję :)
Myślę, że jeśli ktoś nie ma czasu to gotowanie raz na 3 dni ma sens. Dłużej bym się bała trzymać niektóre posiłki.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu