Wpis z mikrobloga

Pod tagiem #cookologia wrzucam przygotowywane przez siebie zdrowe i dietetyczne posiłki.

Dzisiejszy #lunchbox do pracy:
➊ Płatki jęczmienne z siemieniem lnianym z musem ze świeżego ananasa, pestkami dyni i słonecznikiem;
➋ Twarożek ze szczypiorkiem, seler naciowy (mam alergię na seler, więc u mnie marchewka), papryka czerwona i żółta;
➌ Chilli con carne z ryżem brązowym i sałatką z roszponki i pomidorków cherry;
➍ Zupa krem z zielonego groszku i mięty.

➥ Łączny czas przygotowania: 1 h;
➥ Koszt produktów: 17 zł/4 posiłki/osobę;
➥ Ilość kalorii: 1411 kcal;
➥ białko 83 g;
➥ tłuszcze: 58 g;
➥ węglowodany 165g;
➥ błonnik 35 g;

Chilli con carne – 4 porcje
✔ 400g mielonej wołowiny;
✔ 1 cebula;
✔ 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej ;
✔ 1 puszka kukurydzy odsączonej i przepłukanej
✔ 1 puszka pomidorów krojonych;
✔ 1 ząbek czosnku posiekany;
✔ Przyprawy: chilli, oregano, bazylia, kolendra, pieprz, sól;
➥Wołowinę podsmażyć z cebulą do momentu aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodać pozostałe składniki i przyprawić. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym (50g) i sałatką z roszponki i pomidorków.

Zupa krem z zielonego groszku i mięty – 3 porcje
✔ 1 litr bulionu jarzynowego;
✔ 350 g groszku zielonego;
✔ 1 cebula pokrojona w kostkę;
✔ 1 ząbek czosnku;
✔ Oliwa z oliwek 1 łyżka;
✔ Kilka listków mięty;
✔ Sól, pieprz;
➥ Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć cebulkę. Dodać groszek mrożony. Dusić 15 minut. Wlać bulion, dodać listki mięty i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować na gładką masę.

Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.

#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #dieta #mikrokoksy
monkali - Pod tagiem #cookologia wrzucam przygotowywane przez siebie zdrowe i dietety...

źródło: comment_85jrzf7TnuHnw0kNEDwE8tLpZc3IXaVN.jpg

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
@monkali: Bardzo dobre wpisy, oby tak dalej. Trzeba edukować polaków w żywieniu bo kuleją strasznie ;). Wystarczy wścibsko popatrzyć się na ich koszyki w sklepach... "Ale jakie zdrowe odżywianie, to kosztuje od cholery piniendzów" "aaa idź pan w #!$%@? z tymi dietkami, człowiek głodny chodzi cały dzień" itd :D.
  • Odpowiedz
@deny06: no właśnie. Zaczęłam liczyć ile kasy kosztuje nasze wyżywienie i byłam zdziwiona ile wychodzi na 1 posiłek. Na mieście tak nie zjem, zresztą wolę mieć wpływ na to co jest w środku potrawy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poza tym kwestia tego, że wiem ile kalorii jemy/dzień, przy jedzeniu na mieście tego nie policzysz. Kolejna sprawa, że mi sprawia mega frajdę przygotowywanie posiłków ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@deny06: nie próbowałam i nie wiem czy posiłki wytrzymają przez 5 dni? Pewnie zależy jakie posiłki. Ja i tak gotuję codziennie/co drugi dzień, bo po prostu lubię mieć świeże jedzenie.

Myślę, że jeśli ktoś nie ma czasu to gotowanie raz na 3 dni ma sens. Dłużej bym się bała trzymać niektóre posiłki.
  • Odpowiedz