Wpis z mikrobloga

Pod tagiem #cookologia wrzucam przygotowywane przez siebie zdrowe i dietetyczne posiłki.

Dzisiejszy #lunchbox do pracy:
➊ Płatki jęczmienne z siemieniem lnianym z musem ze świeżego ananasa, pestkami dyni i słonecznikiem;
➋ Twarożek ze szczypiorkiem, seler naciowy (mam alergię na seler, więc u mnie marchewka), papryka czerwona i żółta;
➌ Chilli con carne z ryżem brązowym i sałatką z roszponki i pomidorków cherry;
➍ Zupa krem z zielonego groszku i mięty.

➥ Łączny czas przygotowania: 1 h;
➥ Koszt produktów: 17 zł/4 posiłki/osobę;
➥ Ilość kalorii: 1411 kcal;
➥ białko 83 g;
➥ tłuszcze: 58 g;
➥ węglowodany 165g;
➥ błonnik 35 g;

Chilli con carne – 4 porcje
✔ 400g mielonej wołowiny;
✔ 1 cebula;
✔ 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej ;
✔ 1 puszka kukurydzy odsączonej i przepłukanej
✔ 1 puszka pomidorów krojonych;
✔ 1 ząbek czosnku posiekany;
✔ Przyprawy: chilli, oregano, bazylia, kolendra, pieprz, sól;
➥Wołowinę podsmażyć z cebulą do momentu aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodać pozostałe składniki i przyprawić. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym (50g) i sałatką z roszponki i pomidorków.

Zupa krem z zielonego groszku i mięty – 3 porcje
✔ 1 litr bulionu jarzynowego;
✔ 350 g groszku zielonego;
✔ 1 cebula pokrojona w kostkę;
✔ 1 ząbek czosnku;
✔ Oliwa z oliwek 1 łyżka;
✔ Kilka listków mięty;
✔ Sól, pieprz;
➥ Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć cebulkę. Dodać groszek mrożony. Dusić 15 minut. Wlać bulion, dodać listki mięty i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować na gładką masę.

Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.

#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #dieta #mikrokoksy
Pobierz monkali - Pod tagiem #cookologia wrzucam przygotowywane przez siebie zdrowe i dietety...
źródło: comment_85jrzf7TnuHnw0kNEDwE8tLpZc3IXaVN.jpg
  • 86
@Haszaks: wtedy dostosowujesz posilki do swojego trybu życia; zamiast 4 jak ja, jesz 2 mniejsze i 1 większy. Na szybkie posiłki polecam np. koktajle z jogurtu naturalnego, owoców, orzechow i płatków - zjesz je w ciągu 5 minut i masz pełnowartościowy posiłek:)
@deny06: Robię sobie jedzenie sam od 9 lat bo nie będę przecież jadł syfu i przepłacał. Urozmaicona dieta 3000 kcal dziennie gdzie przeważają tłuszcze i białko to do tanich nie należy. Nie będę jadł codziennie podrobów i makaronu
@monkali: Powiedz mi jak ważę 76kg i niby bym chciał trochę tłuszczu zrzucić ale waga żeby stała to ile kcal powinienem jeść? Zamówiłem dziś na 5 dni lunchbox 3000kcal dziennie ale mi wyliczyło że mam jeść 1500 niby... ale ja nie chcę chodzić głodny :(
@Zbychu_Wodecki: ... Ładnie lawirujesz wymówkami. Kup sobie pojemniki, wejdź w jeden z pierwszych w tagu cumpeli OPki i rób. Na przykład jak wstawiasz makaron na te 10 minut, wrzucasz warzywa do garnna to nastaw sobie minutnik i w tym czasie SPOKOJNIE zdążyaz zrobić sobie śniadanie i zacząć sos do obiadu.
@Zbychu_Wodecki: Możesz spokojnie zżynać jej przepisy, wylicz sobie kalorie i w zależności od potrzeb albo się ich trzymaj (jak chcesz żeby waga była w miejscu), zwiększ o 500 (żeby rosnąć), zmniejsz o 500 (żeby schudnąć). Na razie jednak naucz się robić posiłki.
Fiteligent.pl/fitstart Twoim przyjacielem.
Ugotuj sobie dzisiaj lunchboxy na jutro.
A "rozkazuję" bo nienawidzę jak ktoś szuka durnych wymówek i jęczy, że mu nie pasuje to, co robi aktualnie.
@gjk_: ja przy zakupie wędlin i pieczywa kieruję się prostą zasadą: kupuję wędliny, które kosztują min. 35zł/kg (przy zakupie 100-200g nie robi to większej różnicy w cenie, a wiesz że jesz mięso, a nie wodę i inne nabłyszczacze. Takie wędliny są naprawde smaczne) i chleb, który jest ciężki (im cięższy tym lepszy, bo posiada więcej ziaren).
@konszabelant: niestety, wiele wędlin powyżej 35zł/kg to taka sama woda i smak polepszacza jak sopocka, więc nie widzę powodu, żeby przepłacać za "szynka jak z wędzarni", "szynka dziadziusia" i "schab jak domowy". nawet jakaś za ~42zł/kg nie miała koloru mięsnego (tylko była różowa...), nie smakowała jak normalne mięso, tylko czuć było... jakimś polepszaczem, chociaż wody mniej - faktycznie, była krucha. chociaż zdarzają się wyjątki. ale jedyna wędlina sklepowa, która smakowała jak
@gjk_: dlatego jemy raz na jakiś czas i kupujemy takie z minimalną ilością wody :) te, które kupujemy są ok, bo są kruche, nie mają praktycznie żadnej wody (nawet jak się zostawi w pudełku to nic nie wypływa).
Na razie brakuje mi jeszcze czasu, by piec wędliny ;)
Na razie brakuje mi jeszcze czasu, by piec wędliny ;)


@monkali: ta o której piszę przygotujesz w maks 20 minut, później robi się samo. najlepsze na drugi dzień. dobrze smakuje też do obiadu - mi najlepiej z kaszą i warzywami i jakimś bulionowym sosem. tych zacisków nie potrzeba, w rękawach do pieczenia są zazwyczaj dołączone trytytki jednorazowe.

https://www.youtube.com/watch?v=Pwc7bZETKx4