Wpis z mikrobloga

@zajeli-wszystkie-loginy: Zależnie od konwencji w danym języku albo w twojej firmie/zespole. Jak zaczynałem pisać w Javie, gdzie konwencja nakazuje robić klamrę w tej samej linii, to strasznie mnie to wkurzało. Uważałem, że tak jest mniej czytelnie, a duże rozdzielczości monitorów pozwalają bez problemu zmarnować tę jedną linijkę na klamerkę. Oczywiście musiałem przywyknąć do konwencji i po latach pisania w Javie teraz naturalna jest dla mnie klamra w tej samej linii,
  • Odpowiedz
@zajeli-wszystkie-loginy: Dla mnie tylko druga opcja. Wiem, że ludzie optujący za pierwszą opcją mówią, że nie ma to znaczenia, czy klamra jest pod spodem, czy w tej samej linii, bo wiedzą, które rzeczy otwierają klamry, np.

....if(){
........kek
....}

i można się do tego przyzwyczaić, ale dla mnie i tak pisanie klamer w osobnych liniach jest bardziej czytelne. Tym bardziej, jak do zespołu dołączy niewykryty jednolinijkowy-bezklamrowy ifowiec ( ͡°
  • Odpowiedz
  • 1
Nie ma to jak dorabiać ideologię do własnych poglądów. Bo przecież dwukropek to prawie jak nawias, a formatowanie kodu nie ma uprościć poruszania się po nim, tylko naśladować język naturalny :D Ehh javowcy, javowcy..
  • Odpowiedz
Ale moment, to teraz wydaje mi się, że Ty dorobiłeś ideologię do swoich poglądów

@lukasz1985m: W którym miejscu? Używam takiego formatowania, jakie dla mnie jest najczytelniejsze. Koniec, kropka. Wyśmiewam tylko to, że ktoś próbuje nieudolnie racjonalizować własne, subiektywne preferencje. Nie spinaj tak tyłka misiu, nie trzeba w internecie udowadniać wszystkim jak się mylą.
  • Odpowiedz