Wpis z mikrobloga

@lukasz1985m: Dawno nie widziałem tak dobrego argumentu. Jakbym mógł to dałbym Ci kilka plusów. Oczywiście wszystko zależy od team-u. Jeżeli wszyscy przyjęli taką konwencję to nie masz wręcz prawa się wyłamywać. Ale osobiście nie widzę sensu w przenoszeniu tej klamry do nowej linii. Jakoś w Pythonie ludzie korzystają z samych wcięć i wszystko jest jak najbardziej czytelne...
  • Odpowiedz
@lukasz1985m: znak : to jakby coś innego niżli {} - {} to nawiasy i w języku polskim o ile znaki przystankowe należy pisać przy słowie poprzedzającym, to nawiasy właśnie nie należy. Więc jakby analogia z tak zwanej pupy jest.
  • Odpowiedz
@Kaczus2B: ze spacją. if (true) {\n coś \n}, przy metodzie bez: void foo(bar) {\n...\n}. Oj kwestia przyzwyczajenia, najważniejsze być konsekwentnym. Niemniej jednak osobiście mam uczulenie na nowe linie z samą klamrą.
  • Odpowiedz
@indywidualny: O ile rozumiałem takie uczulenie przy terminalu i edytorze na 20 linii, to teraz nie widzę przeciwwskazań, a czytelność zwiększa się kilkukrotnie, gdyż brak zamknięcia klamry widać od razu nie musisz się zastanawiać, czy wcięcie jest przypadkowe, czy rzeczywiście jest to nowy blok.
  • Odpowiedz
@lukasz1985m: Lista poleceń, jest w nawiasie - czyli zgrupowana, a do nawiasów stosuje się inne reguły niz do znaków przystankowych. Dlatego w pascalu napisałbym
if costam then

a nie tak jak niektórzy lubia pisać
if costam
then

bo to rzeczywiscie ma sens, ale dalej masz inny byt. Tu masz nawiasy, więc zupełnie inaczej to działa....
  • Odpowiedz