Wpis z mikrobloga

#python #django #naukaprogramowania troche #programowanie
Stoję przed pewnym dylematem. Czy jest sens po ogarnięciu dość solidnie szeroko pojętych podstaw Pythona (na razie jeszcze nie mogę powiedzieć, że jestem na bardzo wysokim poziomie) zabierać się za framewoki, konkretnie aplikacje webowe (i np za Django), jeżeli nigdy wcześniej nie miałem styczności z takimi aplikacjami czy też w ogóle z jakimikolwiek językami webowymi? Jestem kompletnie zielony w tej dziedzinie, ale chciałbym spróbować swoich sił (głównie sprawdzić czy to mi się spodoba).
Więc czy może zanim to zrobię przydałoby się poznać podstawy jakiegoś html'a czy coś takiego?
  • 15
Więc czy może zanim to zrobię przydałoby się poznać podstawy jakiegoś html'a czy coś takiego?

@Calvert: Html i podstawy CSS w jeden dzień ogarniesz. Co do reszty Twojego pytania to nie wiem, ale taka wiedza zawsze Ci się może przydać.
@morsik: Myślisz, że do takiego minimum z podstaw HTML/CSS zabierać się za jakąś pozycję książkową(jeśli tak to jaką), czy wystarczy np. zawartość mini-kursu Zelenta, bo widzę, że taki jest na jego kanale?
@Calvert: No jeżeli rozumiesz OOP, to jak najbardziej. html/css podstawy to zrób w3school kurs. Wiadomo, że to będziesz wiedział o co biega ogólnie ale layoutów robić nie będziesz. Jak potem chcesz robić lepiej w css, w sensie layouti i być biegły to polecam Mayera książki
@Leniwiec1: @morsik: @maledorak: Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki, które wciąż jest dla mnie niejasne, czy spore znaczenie ma fakt czy będę pracował na Linux'ie czy na Windows'ie? Domyślam się, że czasami kod programu może być nie kompatybilny jeśli przeniosę go między OS'ami, choćby przy korzystaniu ze ścieżek do katalogów, są jeszcze jakieś inne znaczące różnice?