Wpis z mikrobloga

@skradzionyLogin: @fervi: 64 bity obsługuje już każdy proc ale... Co ja mam zrobić skoro lubię swojego 10.1" lapka a on ma max 2GB ram? Przecie sam system mi rozpierdzieli całą pamięć. Chroma nie używam ale boje się, że inni developerzy też porzucą i386
@carlo497: oczywiście że porzucą, już dawno powinno porzucić. przynajmniej własnościowe oprogramowanie niedługo wyleci, opensource będzie działało, powstają już języki programowania i managery pakietów jak rust i cargo które stawiają 32 bitowców daleko w tyle bo ta platforma powinna już dawno temu umrzec.
@fervi: ja wiem jakie są zalety posiadania 64 bitów. Ale dla mnie wadą nie do przeskoczenia jest prawie połowę większe zapotrzebowanie przez system na pamięć na samym starcie.
@skradzionyLogin: jestem w 100% za tym. Po prostu zbliża się nieuniknione a ja nie widzę następcy swojego laptopa bo cenie sobie niską wagę, dobry dźwięk i wielkość do 11" w laptopie na wyjazdy
@carlo497: Pfff; ja na swoim telefonie mam kompresję RAMu i nie narzekam; szczególnie, że stosuje się dość szybkie algorytmy, by nie czekać milionów lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@fervi: Myślę, że telefon a komputer to dwie różne sprawy, rząd wielkości (lub jeszcze więcej) większa prędkość zapisu na pamięciach i inny sposób korzystania z zasobów.