Wpis z mikrobloga

#javascript #programowanie #tibia ##!$%@?

link do wersji edytora online na końcu postu

Po bardzo grubym czasie przemyśleń uznałem że nie będę szedł złą drogą.

Pierwotnie w planach miało być tak, że obiekty na mapie oraz postacie będą stać na pozycji niewyrónwanej przez siatkę, tzn. że postać będzie mogła się poruszyć np. tylko pół 'kratki' do góry i tam sobie postać.

Pomysł ten potem rozszerzyłem, aby obiekty na mapie w edytorze rownież mogły być wstawiane bez konieczności bycia wyrównanymi do siatki. Zrobiłem tą funkcjonalność i testowałem ją w edytorze i zdałem sobie sprawę z tego że korzyść ze wstawiania obiektów bez wyrównania do siatki jest bardzo niewielka - bawiąc się obiektami Tibijskimi zauważyłem, że nie sposób ich nie wstawiać w sposób wyrównany bo elementy grafiki są tak zrobione że i tak większość czasu mapmaker wstawiałby je wyrównane do siatki.

Rezygnując z tej funkcji uproszczę sobie wykrywanie kolizji w przyszłości oraz pare innych kwestii związanych z zarządzaniem mapą już po stronie serwera. Poruszanie się postaci bez siatki nadal jednak jest aktualne, po prostu obiekty na mapie będą musiały być wyrównane.

Kolejną decyzją jaką podjąłem jest zrezygnowanie z NW.js i edytora w postaci aplikacji na rzecz edytora map online. Co prawda komplikuje to wiele spraw (trzeba mapę aktualizować na serwerze za pomocą websocketa, mapa nie może być już elementem repozytorium), natomiast dzięki temu w przyszłości będę mógł zwerbować mapmakera bez obawy o utratę źródeł - w przypadku NW.js musiałbym udostępnić zdecydowaną większość danych na dzień dobry. Ponadto maientance związany z niedziałającym edytorem, uczeniem mapmakera systemu kontroli wersji powoduje że jest to niewarte zachodu.

Ciekawą zaletą będzie za to możliwość edycji jednej mapy przez kilka osób.

Obecnie edytor potrafi wstawiać pare groundów i elementów na mapę, można scrollować mapę za pomocą klawiszy strzałek, działa minimapka i to w zasadzie tyle. Za pomocą klawiszy Q i W można oddalać i przybliżać mapę, za pomocą klawiszy A i S można zmieniać poziom (A = piętro niżej, S = piętro wyżej).

Tylko ostrzegam że edytor stoi na serwerze za 9 złotych więc chwile potrafi się ładować i dogrywać assety, poza tym jak zleci się pół wykopu to na 100% zarżniecie mi serwer :)

Jak ktoś ma ochotkę sobie wejść i się pobawić, zapraszam: http://37.233.101.183:9005/editor.html
  • 1