Aktywne Wpisy

peanut_whu +893
Z okazji świątecznego #rozdajo jeden mirek lub mirabelka otrzyma ode mnie ręcznie wykonany pasek na wymiar, bo kto to widział, żeby człowiek chodził w jakimś syfie z sieciówki, co to się kruszy w rękach po roku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na pasku mogę wybić inicjały na życzenie.
Pasek jaki jest, każdy widzi – prosty i pancerny, w zasadzie na całe życie, bo składa się tylko z trzech elementów: jednolitego
Na pasku mogę wybić inicjały na życzenie.
Pasek jaki jest, każdy widzi – prosty i pancerny, w zasadzie na całe życie, bo składa się tylko z trzech elementów: jednolitego
źródło: 1000061518
Pobierz
Myslovitz +133
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

A wg mnie to świetny przykład kapitalizmu. Przecież ludzie tworzący wolne oprogramowanie robią to z własnej, nieprzymuszonej woli, nie są dotowani przez państwo; są wolnymi ludźmi i zarządzają własnym czasem i środkami tak jak chcą. Linux konkuruje z Windowsem na zasadach wolnorynkowych - nikt nie jest zmuszany do wyboru tego czy innego systemu operacyjnego, użytkownik wybiera ten, który mu bardziej odpowiada.
Korwin przecież zawsze mówi, że na wolnym rynku pomocą osobom potrzebującym zajmą się fundacje dotowane przez ludzi, którzy chcą pomagać i sami decydują się na przeznaczenie środków na ten cel. Tak samo tutaj: żadne państwo nie odbiera obywatelom pieniędzy by przeznaczyć je na open source; w tym środowisku działają ludzie, którzy sami chcą poświęcić swój czas dla innych.
A wy co o tym sądzicie? #4konserwy #neuropa
źródło: comment_0jeogInNg5IuhbmjyhSBwQIBWoy4PL5P.jpg
PobierzAle to nie cecha kapitalizmu tylko po wolnego rynku (czy nawet mniej ograniczonego).
przede wszystkim musimy rozróżnić pojęcia: wolny rynek i kapitalizm. Na wolny runku mogą działać zarówno firmy prywatne oparte o kumulowania kapitału (kapitalizm)
to zależy, czasami jednoosobowa działalność to tylko sposób pracodawcy na jeszcze większą obniżke kosztów, więc to się nie rózni od bycia pracownikiem.
A w innych przypadkach to takie nie do końca kapitalistyczne nie mieć pracowników do wyzyskiwania ;) to coś jak rzemieślnicy w czasach przed kapitalizmem albo np ruch spółdzielczy gdzie nie ma pracowników który był zawsze raczej socjalistyczny :)