Wpis z mikrobloga

Niektórzy mówią, że #linux i #opensource to lewactwo i komunizm bo „za darmo”.
A wg mnie to świetny przykład kapitalizmu. Przecież ludzie tworzący wolne oprogramowanie robią to z własnej, nieprzymuszonej woli, nie są dotowani przez państwo; są wolnymi ludźmi i zarządzają własnym czasem i środkami tak jak chcą. Linux konkuruje z Windowsem na zasadach wolnorynkowych - nikt nie jest zmuszany do wyboru tego czy innego systemu operacyjnego, użytkownik wybiera ten, który mu bardziej odpowiada.

Korwin przecież zawsze mówi, że na wolnym rynku pomocą osobom potrzebującym zajmą się fundacje dotowane przez ludzi, którzy chcą pomagać i sami decydują się na przeznaczenie środków na ten cel. Tak samo tutaj: żadne państwo nie odbiera obywatelom pieniędzy by przeznaczyć je na open source; w tym środowisku działają ludzie, którzy sami chcą poświęcić swój czas dla innych.

A wy co o tym sądzicie? #4konserwy #neuropa
Romantyczny_widelec - Niektórzy mówią, że #linux i #opensource to lewactwo i komunizm...

źródło: comment_0jeogInNg5IuhbmjyhSBwQIBWoy4PL5P.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jestem_Tutaj: a kim ty jesteś by im mówić co robić z własnym czasem?

Poza tym, bitch please, najpierw to niech ten komercyjny soft dogoni to co linux miał 10 lat temu to pogadamy :)
  • Odpowiedz
@list86: @Romantyczny_widelec:
ja p------e xD sam zapytales o to co ludzie o tym sadza a teraz spina bo ktos napisał że to marnowanie czasu, no chyba chodziło o to żeby fani wolnego oprogramowania lizali sie po jajkach pod tym wpisem ?
  • Odpowiedz
@Romantyczny_widelec:

Przecież ludzie tworzący wolne oprogramowanie robią to z własnej, nieprzymuszonej woli, nie są dotowani przez państwo; są wolnymi ludźmi i zarządzają własnym czasem i środkami tak jak chcą.

na tym właśnie polega komunizm: "od każdego według jego zdolności, każdemu według
  • Odpowiedz
A z tym to się nie zgodzę. Słyszałeś np o Blenderze albo Gimpie? Albo o linuxie?

@Romantyczny_widelec: Blender teraz jest Open Source i bardzo dobrze sobie radzi ale z tego co pamiętam to społeczność zebrała 100 000 (nie pamiętam czy euro czy $) by wykupić projekt. Niemniej jednak uważam, że @Jestem_Tutaj jest ignorantem i pieprzy głupoty.
  • Odpowiedz
@teren: @bolo1: Chyba faktycznie trochę przesadziłem mówiąc, że open source to kapitalizm, bo kapitalizm nakierowany jest na bezwzględny zysk; dalej jednak upieram się przy tym, że skoro ludzie robią to z własnej woli to wolny rynek działa tutaj prawidłowo
  • Odpowiedz
dalej jednak upieram się przy tym, że skoro ludzie robią to z własnej woli to wolny rynek działa tutaj prawidłowo

@Romantyczny_widelec: tutaj w ogóle nie ma rynku chyba że tak jak pisałem, że jest to firma sprzedająca produkty....
Po drugie na rynku ludzie nie robią nic z własnej woli. Szef ci każe coś zrobić i robisz, dostając potem za to kase
  • Odpowiedz
@Romantyczny_widelec: Rynku w ogóle w tym nie ma, bo niby gdzie. Brak patentów i własności intelektualnej, nieodpłatna współpraca ludzi z całego świata na rzecz wspólnego celu, repozytoria, z których każdy bierze za darmo, ile potrzebuje... To jest wcielenie w życie anarchistycznych ideałów.

Jeżeli już, to bym od innej, zewnętrznej strony spróbował - pisanie przez programistę kodu jest możliwe dzięki temu, że ma on wolny czas i środki do życia, które
  • Odpowiedz
@Romantyczny_widelec: takie "problemy" to chyba wymyślają tacy co mają za dużo wolnego czasu i nic nie robią, programista nie zastanawia się pisząc kawałek kodu do gimpa której opcji politycznej przypodoba się bardziej, ktoś puścił w obieg wydumany z pupy mem i cała w tym filozofia
  • Odpowiedz
@cruc: To nie chodzi o politykę, tylko o działanie - świadomie lub nie - zgodnie z pewnym przekonaniami.

Cejrowski mówił w jednym ze swoich programów: "nie wstydźmy się brać pieniądze, kiedy robimy coś dla rodziny". Czyli np. jedziesz do babci zmontować jej jakiś mebel lub - jeżeli jesteś lekarzem - przebadać bratanka, no to domagaj się zapłaty, bo przecież poświęciłeś swój czas i wysiłek.

Poświęcanie wielu godzin na pisanie kodu
  • Odpowiedz
@Romantyczny_widelec: Kolego open source nie wyklucza pobierania opłat za produkt, w szczególności za support (patrz Red Hat). Co więcej sporo firm open source zarabia całkiem dobrze a sami programiści/twórcy też nie są źle opłacani (patrz nie dawno zmarły twórca Debiana). Stąd jak dla mnie porównanie samego linucha do komunizmu jest całkowicie niepoprawne, porównanie GPL do komunizmu już bardziej. Wiąże się to z idea hakerstwa, która głosi by rozwiązywać problemy w
  • Odpowiedz