Wpis z mikrobloga

@Eksperymentator_Amator:
1. Napisałeś, że embrion to nie do końca człowiek.
2. Zapytałem czemu.
3. Odpowiedziałeś, że dlatego, że nie jest w pełni ukształtowany.
4. Podałem kontrprzykład dorosłego człowieka, który też nie jest w pełni ukształtowany.
5. Pytasz się, co to ma do rzeczy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ludzie z wadami genetycznymi, którzy się rodzą bez kończyn, też nie są w pełni ukształtowani. Uważasz, że to nie są ludzie?

@grazwydas: Uważam że to są ludzie i absolutnie nie wolno robić im krzywdy, a każdego kto spróbuje należy karać. Co innego, gdy tacy ludzie są jeszcze w postaci embrionu :-)

Wy, przeciwnicy aborcji, popełniacie całą masę błędów logicznych. Niestety cechujecie całą kwestię tak dużym ładunkiem emocjonalnym, że zazwyczaj szkoda
  • Odpowiedz
@Eksperymentator_Amator: Jeśli uważasz że ktokolwiek ma prawo do zakazania matce urodzenia dziecka to trochę mi cię szkoda. Poza tym chyba źle odebrałeś mój wcześniejszy komentarz, ja jestem za aborcją (no może do jakiegoś zdroworozsądkowego stopnia, aby nie pozbywać się naprawdę późnej ciąży).
  • Odpowiedz
@-PPP-:

A przeciwnicy, jak by Wam się nie daj boże dziecko z bardzo poważną wadą (na przykład będzie warzywem), to najlepiej by było, aby nie obciążać nas, obywateli kosztami związane z bezproduktywną wegetacją.

No wiesz, jak ktoś ma jakąś tam wadę, która by nie przeszkodziła w normalnym funkcjonowaniu, to dobra, niech żyją i niech mają się najlepiej.
  • Odpowiedz
@look997: Zdroworozsądkowe ma być ograniczenie (czas do którego można aborcji dokonać), czytaj ze zrozumieniem. Jakaś konkretna decyzja konkretnej kobiety o dokonaniu aborcji może być nawet tak mało zdroworozsądkowa jak tylko się da :-)
  • Odpowiedz
Zdroworozsądkowe ma być ograniczenie (czas do którego można aborcji dokonać)

@-PPP-: Co ma zdrowy rozsądek do tego? Kiedy dasz tą granicę? Trzeci miesiąc? Szósty? Czy dziewiąty? Kiedy płód staje się człowiekiem? I czemu ma być jakiekolwiek ograniczenie? Jeśli argumentujemy aborcję daniem możliwości wyboru kobiecie( gdzie według mnie wybrała już gdy szła dobrowolnie z kimś do łóżka) to czemu chcesz ten wybór ograniczać? Jakieś wyrzuty sumienia czy o co chodzi?
  • Odpowiedz
@-PPP-: Podaj te błędy logiczne proszę. Błędem logicznym jest mówienie, że embrion to nie człowiek. Otóż embrion ma ważną cechę, która definiuje go człowiekiem -> dna. Te całe przekonanie, że to nie człowiek to próba jakiegoś usprawiedliwiania albo coś w tym stylu. Jeżeli uważasz jednak, że embrion to człowiek, którego można zabić no to gratuluję. Sortowanie ludzi niczym w 39-45
  • Odpowiedz