Szukam hostingu pod kilka (kilaknaście) niewielkich stron opartych o WP. Potrzebuję możliwości tworzenia kont FTP z niezależnym dostępem do katalogów (dla każdej www).
Home.pl zaproponowało mi rozwiązanie za jakieś 750 zł rocznie :/.
@Kierownikdzialuzycie000: To wszystko zależy od ruchu, od tego co będziesz na tych stronach trzymał... Nie wiemy jakich parametrów potrzebujesz. Ale ja bym pewnie celował w jakiegoś VPS'a
@Kierownikdzialuzycie000: linuxpl.com , tak jak wspomniał @ArekJ zależy to od ruchu, bo jak wielki to nawet dedyk może być potrzebny, ale mam na nim około 10 stron (kilka WP, w tym jeden z ruchem 50 000 UU i daje radę :)
@Kierownikdzialuzycie000: No to jak niewielki ruch to śmiało możesz, tak jak poprzednik pisze, celować w LinuxPL. Bez problemu możesz tam na początek wziąć mniejszy pakiet, a jak zacznie Ci brakować danych to za dopłatą zwiększą pakiet i tylko wyrównasz różnice za pozostałe miesiące.
@Kierownikdzialuzycie000: tylko przy wyborze VPS / dedyka zastanów się czy dasz rade samemu skonfigurować serwer linuxowy (bo prawdopodobnie w tych ofertach dostaniesz goły system operacyjny bez żadnego panelu zarządzania),
ewentulanie możesz wybrać serwer VPS zarządzany (z administracją) ale to większe koszty. Jest też opcja by zamówić u kogoś administrowanie osobno.
Dodatkowo jeżeli będziesz chiał panel zarządzania lepszy/płatny typu directadmin, cpanel, Parallels Plesk to dojdą dodatkowe koszty
@ArekJ: cośtam Linuxa kokarzę. Jeśli instalacja jest prosta tak jak poszesz to ppwinienem sobie poradzić. Rozumiem, że z konfiguracją (domeny, konta ftp, konta pocztowe) przy użyciu tego panelu powinienem sobie poradzić?
@piotrekk @ArekJ Czyli VPN na linuxpl to właśnie taki golas bez panelu?
@Kierownikdzialuzycie000: Według mnie każdy jest w stanie sobie poradzić :P Ja to zainstalowałem na testy i przy tym zostałem. Według mnie najlepszy ze wszystkich darmowych paneli do zarządzania. Wiadomo, że DirectAdmin jest dużo fajniejszy, ale też swoje kosztuje. A ręczne zarządzanie tego mnie już męczyło, więc przesiadłem się na VestaCP.
Swoją drogą zdziwiło mnie na Home.pl, że mając możliwość przypisania konta FTP do konkretnej domeny, nadal można z każdego z nich podejrzeć całą zawartość serwera.
@Kierownikdzialuzycie000: VPS - są do wyboru, golas taniej, a z panelem skonfigurowany drożej, ale polecam Ci zacząć od zwykłego hostingu, wszystkie opcje jakich potrzebujesz masz od razu zainstalowane i wszystko skonfigurowane do działania :) https://linuxpl.com/hosting_f_19
@Kierownikdzialuzycie000: tylko że jak na hostingu będziesz miał jedno konto, a nie osobno konto osobne dla każdej domeny, to nawet jak zrobisz konta FTP osobne, to ktoś będzie mógł wrzucić z każdego konta FTP w PHP coś w rodzaju menadżera plików, i podglądać pliki na innych kontach FTP
tak samo jakieś wirusy / exploity PHP będą mogły się dostać na inne konta
bo zwykle na tych hostingach współdzielonych masz tak
@Jaslanin: Aha. No cóż, wydaje mi się, że ryzyko takiej sytuacji jest niewielkie zwłaszcza, że mam stały kontakt ze swoimi klientami i przestrzegam ich przed samodzielną ingerencją. Niemniej czasem zdarzy się, że ktoś będzie chciał wrzucić jakiś plik więc ten podział na osobne konta FTP to zawsze jakieś zabezpieczenie przed gmeraniem.
@Kierownikdzialuzycie000: Jeżeli klienci mają mieć dostępy to może lepiej konto typu reseller, gdzie każdy użytkownik dostaje dostęp do swojego cPanelu i może sobie tam zarządzać usługą nie stwarzając zagrożenia dla danych innych użytkowników. Jak coś to skontaktuj się z nami najlepiej przez e-mail to przedstawimy Ci ofertę na takie konto.
Kilkaset tysięcy żeby jeździć w kurtce z prędkością dużego to całkiem rozsądny wybór. To chyba taka nowa definicja lukausu w Polsce. Bez spinki tylko:p #transport #bogactwo #zima
Kryste panie dobra robota @m__b chomiki zamarzly i sie serwer wydupcyl a po za tym to aplikacja mobilna wyglada jak gowno i nie tylko tak wyglada ale i jest gowniana
Szukam hostingu pod kilka (kilaknaście) niewielkich stron opartych o WP. Potrzebuję możliwości tworzenia kont FTP z niezależnym dostępem do katalogów (dla każdej www).
Home.pl zaproponowało mi rozwiązanie za jakieś 750 zł rocznie :/.
Ktoś, coś?
@mandeo_weekend: dlaczego?
ewentulanie możesz wybrać serwer VPS zarządzany (z administracją) ale to większe koszty. Jest też opcja by zamówić u kogoś administrowanie osobno.
Dodatkowo jeżeli będziesz chiał panel zarządzania lepszy/płatny typu directadmin, cpanel, Parallels Plesk to dojdą dodatkowe koszty
@piotrekk @ArekJ Czyli VPN na linuxpl to właśnie taki golas bez panelu?
Swoją drogą zdziwiło mnie na Home.pl, że mając możliwość przypisania konta FTP do konkretnej domeny, nadal można z każdego z nich podejrzeć całą zawartość serwera.
a) jest drogie
b) jest słabe
c) mają autorski panel który jest gówniany
d) jest gówniane
tak samo jakieś wirusy / exploity PHP będą mogły się dostać na inne konta
bo zwykle na tych hostingach współdzielonych masz tak