Wpis z mikrobloga

hej, Mirki możecie mi polecić jakaś dobrą książkę z sieci teleinformatycznych , znaczy sieci lan ,konfiguracji połączeń internetowych serwerów dns, numerów IP? taka bardziej praktyczna ponieważ muszę się trochę do pracy douczyć

#komputery #siecikomputerowe #sieci
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@brokenik: Wiesz o czym mówisz? Jeśli sądzisz że w vedemecum teleinfo jest chociaż garstka tego jak konfigurować routery, switche i zasady działania wszystkich protokołów to podziwiam, mam 3 tomy tego vademecum i to zupełnie dwie inne rzeczy.

@MacDeez: Polecam coś w rodzaju "przewodnik po certfikacji cisco" (nazwa z pamięci, poszukaj). No i nie wiem jaki masz charakter pracy ale warto przejrzeć "analiza pakietów za pomocą wireshark".
  • Odpowiedz
@lupoo: hehe uwierz mi że wiem o czym mówię. Vademecum Teleinformatyka to podstawa żeby cokolwiek zrozumieć. Jak ktoś zaczyna od nomenklatury Cisco to się po prostu pogubi we wszystkim bo duża ilość tego co jest w np. CCNA jest po prostu przestarzała dla nowego sprzętu. Po drugie - świat się na Cisco nie kończy - równie dobrze powinien zacząć czytać manuale do Ericssonów, Redbacków, Juniperów. Kto teraz Cisco używa?
  • Odpowiedz
@brokenik: A jeśli chodzi o podstawy to jak najbardziej vedemecum warto ogarnąć, sam od tego zaczynałem. Ale że CCNA jest przestarzałe to tego bym nie powiedział, z tym że cisco to nie sama konfiguracja ale też teoria "co jak działa w internecie", i znając sprzęty cisco, konfiguracja wspomnianego junipera przychodzi znacznie łatwiej. Nie wiem jak pomocne są kursy i przewodniki wymienionych Ericssonów i Redbacków, ale przy Cisco masz naprawdę gigantyczną
  • Odpowiedz
@lupoo: Powiem Ci że Cisco jest po prostu hermetyczne w pełnym znaczeniu tego słowa. Co więcej - Cisco i Cisco to często dwie różne rzeczy. Oni markują naprawdę różne sprzęty z różnymi konfiguracjami i nomenklaturami - wiem bo po prostu korzystam z ich sprzętu i co wypust to inny sposób rozwiązywania takich samych problemów. Vademecum jest dobre bo nie ogranicza Cię pod kątem jednego producenta sprzętu i jedynych słusznych rozwiązań.
  • Odpowiedz