Wpis z mikrobloga

Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Orientuje się ktoś z Was jak w tym roku wygląda sprawa z określaniem kierunków? Chodzi mi to, że czytałem na różnych forach posty sprzed kilku lat i ludzie piszą coś o kierunku głównym i alternatywnych. Z ich wpisów wynika, że jeżeli ustawimy sobie jakiś kierunek jako główny i jeżeli się na niego nie dostaniemy, to na kierunki alternatywne dostaniemy się tylko wtedy jeżeli zostanie miejsce po tych osobach, które kierunek ten określiły jako główny. Dodatkowo ponoć, jeżeli dostanie się na kierunek zadeklarowany jako główny, to nie można rozpocząć studiów na kierunku alternatywnym.
Przeczytałem jednak chyba wszystko co możliwe na stronie rekrutacyjnej AGH włącznie z uchwałami senatu AGH i zarządzeniami rektora i nigdzie nie znalazłem o tym informacji. Ponadto jeżeli wejdzie się tutaj: http://www.agh.edu.pl/en/admission/informacje-podstawowe/krok-po-kroku/krok-po-kroku-na-studia-i-stopnia/ to w kroku 6 można znaleźć coś takiego:

....

Z czego według mnie wynika jednak chyba, że zwyczajnie deklaruje się kierunki i później z tych, na które się dostało wybiera się jeden, na który aplikuje się dokumenty. Wie ktoś jednak jak dokładnie wygląda to w praktyce w tym roku?
#agh #kiciochpyta
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Deskos: Zawsze było tak, że jak już dostałeś się na kierunek główny, to w alternatywach nie jesteś brany pod uwagę(albo jak dostałeś się na 2. alternatywny to 3. i 4. też już nikogo nie obchodzisz).

Oczywiście zawsze można mimo wszystko załatwić sprawę osobiście i poprosić dziekana żeby cię przepisał. Nie słyszałem żeby w tym przypadku były jakieś problemy - ot, formalności i łażenie po wydziałach bo z tego co wiem
  • Odpowiedz
@Wiedmolol: A co w przypadku, gdy nie dostało się na główny? Jeżeli przykładowo jako główny dam sobie kierunek, na który będzie ponad 900 punktów, a na alternatywny taki, na którym będzie dajmy na to 800 punktów. To czy w przypadku, gdy będę miał np. 850 punktów, to od razu jestem kwalifikowany na ten alternatywny kierunek, czy może być tak, że np. ktoś kto miał mniej punktów niż ja, ale ustawił
  • Odpowiedz
@Deskos: Ma pierwszeństwo. Na stronie są zresztą szczegółowe progi z zeszłego roku: http://www.agh.edu.pl/fileadmin/default/templates/images/dokumenty/rekrutacja/AGH_Progi_punktowe_2014L.pdf

I tu dobrze widać, że np. AiR na EAIiIB nie ma wcale progów alternatywnych bo po pierwszej "turze" zapisów wszystkie miejsca są już obsadzone. I teraz ci wszyscy ludzie, którzy się na to nie dostali bo mieli np. "tylko" 850 pkt. będą zawyżać teraz progi na innych kierunkach - i tu widzę dobrym przykładem jest Górnictwo i
  • Odpowiedz
@Wiedmolol: Wydaje mi się, że jeżeli ich system rekrutacji tak działa, to powinni o tym pisać jasno i wyraźnie. Z mojego punktu widzenia, gdybym nie przeczytał o tym na innych forach, to uważałbym, że jeżeli deklaruję te kilka kierunków i muszę płacić po te 75 złotych za każdy z osobna, to później system sprawdza na jakie kierunki mam wystarczająca ilość punktów i sam mogę sobie wybrać ten ostateczny kierunek.

Tym bardziej, że jak już wcześniej pisałem w ich "krok po kroku" mamy coś takiego:

....

może akurat w tym roku zmienili ten system, bo w tym starym chyba nie było możliwości, by zostać zakwalifikowanym
  • Odpowiedz
@Deskos: System rekrutacji na AGH jest skonstruowany tak żeby promować ludzi zdecydowanych co chcą w życiu robić i moim zdaniem to ogromna zaleta.

Tym bardziej, że jak już wcześniej pisałem w ich "krok po kroku" mamy coś takiego:

....

może akurat w tym roku zmienili ten system, bo w tym starym chyba nie było możliwości, by zostać zakwalifikowanym na kilka kierunków.

@Deskos: To raczej jakiś błąd. Możesz
  • Odpowiedz