Wpis z mikrobloga

#webdev #html5 #css3 #ror

Potrzebuje waszej pomocy, mam takie cos jak na zalaczonym zdjeciu i chcialbym, aby czytaj wiecej, zostalo tam gdzie jest, ale edycja i usun wpis, aby byly po prawej, na tej samej wysokosci. Jak to zrobic? mam taki kod html :)

<% @articles.reverseeach do |article| %>
_

<ul id="artykuly" class="box">

<li><header id="tytul" class="artykuly-post"><h1><%= link_to article.name, article %>

- <%= raw truncate(article.content, :length => 1500, :separator => ' ') %>

<% end %>

tutaj kod w pastebin jak cos: http://pastebin.com/MXkkhr7K
porque - #webdev #html5 #css3 #ror

Potrzebuje waszej pomocy, mam takie cos jak na ...

źródło: comment_ShZNhUjvluiIQRdB3Nv0pdiX8zBKsSqp.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ragnarokk: a na razie to ostatnia wersja jaka wrzucilem, aby wykopowicze sie pobawili i popsuli :D skonczylo sie na incepcji, ze zamiast artykulow jest wykop :D

a tak to wiekszych zmian nie ma, jedynie to layout minimalnie sie zmienil, jak widac na zdjeciu z tego wpisu, czyli zamiast show jest czytaj wiecej i wyzej jest, w sekcji artykulu itp :) no i czcionka :)

Wiec jak cos mowie, jestem otwarty
  • Odpowiedz
@porque:

Najlepszy to na pewno nie jestem. Ale już 1,5 roku programuję zawodowo w Ruby, więc coś tam wiem. No i wiem, że na początku trochę błądziłem :)

No ale to wszystko zależy od tego, jak bardzo chcesz wchodzić w temat :)
  • Odpowiedz
@porque:

Cóż, ale dlatego szukałem pracy w tym, bo mi się podobał :)

Ogólnie zasada nr 1, która jest prawdziwa, aczkolwiek pewnie Ci się nie spodoba: najpierw naucz się trochę czystego Ruby, byś zrozumiał co tak naprawdę robisz. Tak mówił mi koleś, który był moim szefem i znał się na Ruby/RoR wielokrotnie razy lepiej ode mnie.

Jakie masz środowisko programistyczne? System/baza/IDE?
  • Odpowiedz
@Ragnarokk: osx 10.8.3/postgresql(poniewaz na heroku, gdzie sprawdzam i wrzucam moje projekty, do przetestowania na stronie, a nie lokalnie, wymaga postgresql :) )/uzywam Sublime Text 2
  • Odpowiedz
@Ragnarokk: to znaczy ruby, tam troche zajrzalem, poczytalem, a nawet troche bylo jak stroniki w rubym robic :) w tym kursie co ja sie bawilem i tez kurs 20 min poznac ruby itp :) no ale wiadomo, to same podstawy, minimum z minimum :)
  • Odpowiedz
@Ragnarokk: no gemy, to jak zauwazylem, to duze dobrodziejstwo :D

ok przejrze, to co mi dales :) to znaczy pierwsza stronke znam, druga, to znaczy ksiazki nie :) jak uda mi sie ja zdobyc, albo mi ktos z rodzinki wysle :)

no ale pierwszy link, bede musial przysiac i nadrobic zaleglosci, a za ksiazka zaczne sie rozgladac
  • Odpowiedz
@Ragnarokk: wybacz, ze nie pokoje, ale chce przepisac stronke w tym hamlu, ale mam jeden problem jak zaczac? czy tez jakos sie pisze ten poczatek inaczej? chodzi mi o html document language i head oraz body? czy to zostawic po staremu i tylko zmienic w sekcji body wszystko? bo inne pliki bez tego to wiadomo, zmienie wszystko i cyka, ale nie wiem jak glowny plik zaczac, ten z html document
  • Odpowiedz