Wpis z mikrobloga

#webdev #html5 #css3 #ror

Potrzebuje waszej pomocy, mam takie cos jak na zalaczonym zdjeciu i chcialbym, aby czytaj wiecej, zostalo tam gdzie jest, ale edycja i usun wpis, aby byly po prawej, na tej samej wysokosci. Jak to zrobic? mam taki kod html :)

<% @articles.reverseeach do |article| %>
_

<ul id="artykuly" class="box">

<li><header id="tytul" class="artykuly-post"><h1><%= link_to article.name, article %>

- <%= raw truncate(article.content, :length => 1500, :separator => ' ') %>

<% end %>

tutaj kod w pastebin jak cos: http://pastebin.com/MXkkhr7K
Pobierz porque - #webdev #html5 #css3 #ror

Potrzebuje waszej pomocy, mam takie cos jak na ...
źródło: comment_ShZNhUjvluiIQRdB3Nv0pdiX8zBKsSqp.jpg
  • 31
@porque: zrób tak i powiedz czy cacy, potem możesz sobie do class pododawać.

<section>

<article id="news">

<% @articles.reverseeach do |article| %>

<ul id="artykuly" class="box">

<li><header id="tytul" class="artykuly-post"><h1><%= linkto article.name, article %></h1></header></li>

<li><p id="tresc"><%= raw truncate(article.content, :length => 1500, :separator => ' ') %></p>

<br />

<div style="float:left; width:85px; text-align:left;"><span><%= linkto 'Czytaj więcej', article %></span></div>

<div style="float:right; width:120px; text-align:right;"><em><%= linkto 'Edycja', editarticlepath(article) %> | <%= link_to 'Usun wpis', article, method: :delete,
@porque: widzę :D pewnie zadziałałoby identycznie, z tym, że u mnie jest większa łopatologia dla np. IE ;)

@rezoner: Microsoft w swoich przeglądarkach zapewne miałby na to pytanie nieco inną odpowiedź... :D
@porque:

No i jeszcze:

* <%= linkto article.name, article %>
===================================

* <%= raw truncate(article.content, :length => 1500, :separator => ' ') %>

To aż się prosi o użycie partiala, do którego przekazujesz jeden article :)
@Ragnarokk: przyznam ze ciekawie to wyglada i dosc czytelnie :)

Jedno pytanie domyslnie juz moge z tego korzystac? czy musze dodac gemy i zmienic index.html.erb na index.html.haml czy jakos tak? i adekwatnie bedzie do cssa rozumiem? :) pozniej na spokojnie przejrze to sobie :) tylko jak pomysle ze wszystko teraz znowu od nowa przepisywac , to az czlowiekowi sie noz w kieszeni otwiera :D dobrze ze nie dodalem jeszcze komentarzy i
@Ragnarokk: hmm, nie :D niby juz minal miesiac zanim usiadlem do niego. Ale tak naprawde. To przez ten miesiac to byl moze z tydzien jak sie ucyzlem. Dwa pierwsze dni co tak przysiadlem na powaznie. Jeden z nauka html5 i css3 troche. Plus z 2 lub 3 co sie meczylem z cos na wzor mikro, zabawa. Typu dodanie wpisu. odpowiedz na niego itp. Aby sie nie przeladowywalo, za pomoca javascritpu troche.
@Ragnarokk: no i wciecia robie, dzieki niemu nie tylko tam wyrabiam sobie estetyke i uwazam ze to jest jedno z najlepszych rzeczy w ruby i python. Kod jest bardziej estetyczny i czytelny. Mniej problemow, dzieki temu tez zaczalem wszystko opisywac, a nie typu, a1, a2, a3 zmienne i po tygodniu jak wracasz, to nie wiesz o co biega :D nie mowiac juz o innych, jak np chca Ci pomoc, ale nie
@porque:

W Ruby to wcięcia znaczenia nie mają. Jest dwuspacjowy standard, ale to jak kto chce. A kod jest czytelny, to prawda. :)

Jakbyś chciał trochę bardziej pouczyć się RoR to dam Ci kilka wskazówek gdzie i od kogo najlepiej. Ale jak rozumiem na razie próbujesz różnych rzeczy, więc nie zarzucam linkami :)

Pozdrawiam :)
@Ragnarokk: to znaczy chetnie przyjme porady, wiadomo jak sie uczyc to od najelpszych i od lepszych od siebie :) wiec smialo mozesz zarzucic, na pewno przejrze i czegos sie dowiem i naucze. Bo raczej na razie wiem nie duzo i robie to po omacku, po prostu metoda prob i bledow. Wpisuje wywala blad, to probuje inaczej, tutaj dodam cos po kropce, cos usune, az zacznie dzialac, pozniej jak nie wpadne sam,