Aktywne Wpisy

moll +15
Powieje trochę paranoją zapewne, ale szukam #ksiazki dla preppersów, do survivalu czy innego bushcraftu - takiej jak dla debila, totalnie od podstaw, która pozwoli na "przetrwanie" w razie wojny albo innego kataklizmu. Najlepiej jakby było to w formacie, który można zapakować do plecaka ewakuacyjnego po lekturze.
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi

cichyyx +5

Może ktoś pracuje w takim zawodzie i też ma takie zapisy? Z góry dzięki
#umowa #programowanie #prawo
@p4ntof3l: jeśli Twój pracodawca buduje np. system bankowy a Ty w ramach opensource zrobisz np. bibliotekę do operacji na stringach albo jakąś komercyjną gierkę na androida to moim zdaniem nie jest to działalność konkurencyjna gdyż nie pokrywa się z zakresem działalności pracodawcy
@RRybak: Dlaczego? Ja pracuję obecnie w firmie, której konkurencją są 3-4 inne koproracje (na świecie). Jeżeli bym chciał zmieniać pracę, to na 95% zmieniłbym też branżę (np. programował dla banków, albo automotive, albo telecom, albo webdevelopment), więc taki zapis to byłaby dodatkowa kasa.
Z ciekawostek - kiedyś nie było "odszkodowania" za taką klauzulę. Miałem pracować w serwisie komputerowym i nie podobało im się to, że zaczynam programować - próbowali mi wrzucić zakaz konkurencji na 3 lata :D