Wpis z mikrobloga

programista javascript (robię internety), firma z #usa ale biuro w Polsce
10:00 - wstaję, ogarniam się, następnie przeżuwam śniadanie i w tym czasie sprawdzam pocztę i tickety na #jira (QA jest w Indiach więc o 10 rano u nas już mam wszystkie tickety z wczoraj zweryfikowane i jeszcze kilka nowych jeśli znaleźli jakieś błędy)
11:00 - merguję sobie zmiany które wczoraj wieczorem wystawiłem na code-review, ewentualnie coś poprawiam
12:00 - wychodzę do biura, po drodze w autobusie #tylkomirko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
12:30 - jestem w biurze, sprawdzam jeszcze czy są jakieś bugi do poprawienia, jeśli nie to biorę sobie user-story z projektu i implementuję
16:00 - kończy się czas spokojnej pracy i zaczynają się spotkania albo rozmowy z kandydatami do pracy (programistów zawsze tak mało w zespole więc #rekrutacja motzno)
18:30 - jeśli spotkania skończyły się wcześniej to miałem jeszcze okazję zrobić jakieś code-review, odpisać na maile, wystawić pull-requesta na moje zmiany

#mojdzienwpracy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dzery: chętnie poznam polskie określenie na "code review" albo "pull request" ( ͡° ͜ʖ ͡°) . Ale racja że zamiast "bug" mogłem napisać "błąd", już niestety nie mogę wyedytować ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Dzery:
Po pewnym czasie to tak już jest. Kiedy cały czas siedzisz na angielskich "forach" żeby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie, siedzisz tylko w angielskim oprogramowaniu i dodatkowo piszesz/mówisz po angielsku - to często nawet nie jesteś w stanie znaleźć polskiego odpowiednika, bo nigdy się z nim nie spotkałeś lub jeśli już to zaledwie kilka razy i musisz się mocno zastanowić nad tym "jak to szło" :)
  • Odpowiedz
@marcinpl87: na code review może być analiza kodu. Też brzmi dobrze. Ale określenia pull request niestety nie znam jak pewnie połowa mirków ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
hmmm, chyba code review to jest coś więcej, ponieważ jest to też statyczna analiza kodu, ale też sprawdzenie czy są testy jednostkowe (unit testy ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) poprawnie napisane, czy nie ma problemów związanych z performance'em (szybkość wykonywania kodu?), czy kod nie jest zduplikowany, itp.
  • Odpowiedz
na code review może być analiza kodu

@Dzery: jak powiesz code review, to każdy z branży wie, o co chodzi, i to precyzyjnie. Jak analiza kodu, to połowa się nie domyśli. Informatyka jest po angielsku, jest to język branżowy. Jak łacina w medycynie ;-). Nie ma co tego zmieniać, najważniejsza jest tu precyzja i wzajemne zrozumienie. Wiadomo, nie popieram używania angielskich odpowiedników na siłę, ale nic z użytych tutaj: "ticket",
  • Odpowiedz
@marcinpl87: bardzo możliwe. Sorry że się czepiam, ale wydaje mi się że polski język jest na tyle bogaty, że znalezienie odpowiednika nie powinno mieć problemu. Chociaż z drugiej strony zauważyłem że u mnie w robocie też są zapożyczenia z innych języków
  • Odpowiedz