Wpis z mikrobloga

Bardzo bym prosił, by wszystkie osoby, które do mnie napisały wcześniej, że chcą wyjechać w Marcu, by podały mi swoje imiona, nazwiska, daty urodzenia i orientacyjną date wyjazdu/dostępności do wyjazdu :)

Robię liste dla landlordów bo chcą kupić troche więcej domów i chcą wiedzieć ile kupić :) W miare możliwości postaram się jak najszybciej odpowiedzieć gdy tylko dany pokój będzie dostępny i zabookować - a narazie jest około 5 chętnych na jeden pokój ^^

Na PW wyjaśnie też dokładnie jakich kosztów końcowych się można będzie spodziewać.

Do zadawania pytań ogólnych również serdecznie zachęcam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#sorekcharityltd <-- mój tag na pytania i nowości

#sorekabbey #emigracja #emigrujzwykopem #uk #yorkshire #anglia
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@loczyn: my przyjechalismy z nastawiniem na asymilacje i normalne zycie, z zalozeniem ze caly hajs r-----------y na podroze po swiecie, hobby, ew. kupimy na kredyt ze dwie-trzy chaty zeby mie. lepsza emeryture na starosc.
  • Odpowiedz
@loczyn: zdecydowanie tak, tylko jednostki z tych co mieszkają na "kupę" mają taką a nie inną sytuację życiową i muszą tak żyć- wysyłają kasę rodzinie do Polski lub....no właśnie, nie wierzę w to, że ktoś tu mieszka w kilka osób, oszczędza na podstawowych rzeczach jak ogrzewanie czy jedzenie, po ty by w Polsce kupić mieszkanie czy wybudować dom. A co dalej? Według mnie to ludzie, którzy sami nie wiedzą czego
  • Odpowiedz
@w_szafa: No i prawidłowo! Sam tak chce :D
@patrol798: I najlepiej, że nie ma zasady czy ktoś jest wykształcony czy pato. Ostatnio mi się chwaliła dosyć ogarnięta dziewczyna, że "idą na swoje", będą mieszkać z mężem we flacie, później dodała, że w sumie to z nimi jeszcze będzie mieszkał jego brat z żoną.
U nas nawet chlejusy nie żyją w dwie rodziny w m2....
  • Odpowiedz
@loczyn: Jeżeli mówimy o ludziach którzy żyją w okolicy płacy minimalnej to wcale mnie jeszcze tam nie dziwi, że żyją w 6 na jednym mieszkaniu. Ja na przykład mam paru znajomych w UK/Belgii/Holandii którzy zarabiając sporo ponad 3k euro na miesiąc dalej wynajmują malutki pokój. Dla mnie to nie jest normalne życie.
  • Odpowiedz
@rskk: Dla mnie też nie, jeszcze jak by to się wiązało z faktycznym dorobkiem, że połowę tego odkłada czy coś i w końcu wraca, ale oni wszystko przepieprzają i nie myślą o powrocie - znaczy myślą, ale to jest taka myśl zawieszona w przestrzeni i raczej nie dojdzie do realizacji.
  • Odpowiedz
@szancik: nie Londyn, pólnoc kraju, dla ciebie to dużo? Napisałem około 200F wszystkiego, nie tylko czynszu, bo na to składało się wszystko
- czynsz 500F
- podatek 120F
- telefon i internet 25F
- abonament TV 10F
- prąd, gaz, woda - to różnie ale
  • Odpowiedz
@szancik: ??? wynajmowaliśmy dom przez agencję, sami, bez pośredników, tzn pośrednikiem była agencja nieruchomości, po co mieliśmy komuś dawać zarabiać skoro w agencji chcą umowę o pracę i jeden payslip oraz kopie dokumentów, mieszkałem z ludźmi których znam itp Wynajmując pokój od kogoś płaciłbym za dużo gorsze warunki prawdopodobnie tyle samo albo więcej.
  • Odpowiedz
pośrednikiem była agencja nieruchomości,

w agencji chcą umowę o pracę i jeden payslip oraz kopie dokumentów

bez pośredników, ale przez agencje. nie chcieliście przez agencję bo chcą dokumenty, a jednak wynajęliście przez agencje xD

zapytam poraz kolejny, jakie miasto? @patrol798
  • Odpowiedz
@szancik: Czytaj dokładniej - nie chcieliśmy pośredników, bo po co dopłacać, skoro można iść do każdej agencji i wynająć bezpośrednio od nich. Do czego zmierzasz? Najpierw twierdzisz, że 200F na osobę to dużo a teraz nie wiem już sam co chcesz wiedzieć.
Znam ludzi którzy mieszkali po 8 osób w domu i płacili po 90F. Tyle że do łazienki kolejka a kuchnia była na godziny
  • Odpowiedz
@swinkapl: uu, świnka ;D A bardzo dobrze, stawki od £9 się zaczynają ;) Stagecoach ostatnio rekrutował i nawet szkolił kierowców od 0 ;)

A ja dalej nie mam pompy :(
  • Odpowiedz
@swinkapl: miejskie :) Ale turystyki też byś znalazł, albo takie na większe odległości ;)

W końcu Megabus i Stagecoach to ta sama firma co Polski Bus :D
  • Odpowiedz
@sorek: na razie w Polsce mam dobre warunki i w przyszłości bezterminowa umowa ale tak tylko pytam. Szwagier teraz pojechał i coś tam robi ale chyba koło 500 funtów tygodniowo zarabia. nie wiem czy nie pokręciłem ale nie mam teraz z nim kontaktu i nie wiem czy to dobre zarobki dla kogoś kto praktycznie nie zna angielskiego
  • Odpowiedz