Wpis z mikrobloga

Bardzo bym prosił, by wszystkie osoby, które do mnie napisały wcześniej, że chcą wyjechać w Marcu, by podały mi swoje imiona, nazwiska, daty urodzenia i orientacyjną date wyjazdu/dostępności do wyjazdu :)

Robię liste dla landlordów bo chcą kupić troche więcej domów i chcą wiedzieć ile kupić :) W miare możliwości postaram się jak najszybciej odpowiedzieć gdy tylko dany pokój będzie dostępny i zabookować - a narazie jest około 5 chętnych na jeden pokój ^^

Na PW wyjaśnie też dokładnie jakich kosztów końcowych się można będzie spodziewać.

Do zadawania pytań ogólnych również serdecznie zachęcam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#sorekcharityltd <-- mój tag na pytania i nowości

#sorekabbey #emigracja #emigrujzwykopem #uk #yorkshire #anglia
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@emesc:
@benzdriver: ubezpieczenie 1000f+, kredytu nie dostaniesz wczesniej jak po 3 latach - nawet jak wykazesz roczne wspolne zarobki rzedu 50k, w pl masz niezle uzywane auta za 15k pln, a w uk znalezienie przyzwoitej uzywki za 3k graniczy z cudem.
  • Odpowiedz
@loczyn: a za 7-8F na godzinę jak zarabiasz, jesteś sam i wynajmiesz dom nawet za 400F to policz ile kasy ci zostaje, oczywiście jeśli nie jedziesz tylko na konserwach i wodzie.
  • Odpowiedz
  • 1
@w_szafa: niezłe herezje wypisujesz. To ubezpieczenie to chyba jak bierzesz coś w wersji sport mając 18 lat. Kredyt? Pierwsze auto kupiłem za gotówkę, grande punto i ubezpieczenie mnie kosztowało około £400, na drugi rok zapłaciłem £340 światowy rok zniżki i mój różowy jako drugi kierowca).
Ostatnio sprawdzałem ubezpieczenia i miałem:£483 CrossFire, £611 mx-5
  • Odpowiedz
  • 0
@w_szafa: a już pomijam fakt że jak po prostu chcesz coś do przemieszczania się to robisz jak mój różowy, kupiła sobie forda ka. Stary, ale wydała na niego trochę powyżej swojej tygodniówki(!). Jeździła nim prawie dwa lata i pewnie do następnego przeglądu jeszcze by go używała gdyby nie fakt że potrzebuje teraz auta na dłuższe trasy.
emesc - @w_szafa: a już pomijam fakt że jak po prostu chcesz coś do przemieszczania s...

źródło: comment_NvT5ReT9S7z17U8RJDgzRxj8FFGBIBNU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@patrol798: No spoko, ale nie 10 lat. To jest fajne wyjechac na rok, po studiach albo LO ale ci ludzie juz normalnie zyją i to na kupie, to nie jest luksus. Co z tego ze mozesz sobie kupic telewizor z tego co Ci zostanie jak mieszkasz jak chinczyk i nie masz wlasnego kąta?
  • Odpowiedz
  • 0
@w_szafa: a kwestia kredytu jest bardzo złożona. Musisz się zarejestrować do głosowania (dziwne ale wpływa na credit check) i dobrze mieć historię spłat (warto więc wziąć blender/toster/tv na raty, nawet jeśli Cię stać wziąć od ręki przy niskich kwotach dużo nie stracisz z tytułu odsetek a bank widzi że masz historię i spłaty w terminie).
Jest naprawdę dużo czynników które wpływają na credit check o których ludzie nie wiedzą. Jak
  • Odpowiedz
@loczyn: tak samo uważam jak ty. No ale jak koleś ma płacić za już całkiem ładny dom 500F na miesiąc to woli wydać 125F za pokój. Jest kategoria ludzi którzy tu przyjechali i żyją jak szczury, sami nie wiedzą chyba po co im te pieniądze.
  • Odpowiedz
@patrol798: Najlepiej, że chyba większość tej kasy która im zostaje jest wydawana na elektronikę czy ubrania albo samochody. Nie kumam. ;)
Później przyjeżdża taki do Polski i wielki pan "bo jemu wystarcza by sobie iPhona kupić", no kurde gdyby u nas ludzie mieszkali w bloku w 50m^2 mieszkaniu po 6 osób też by im starczało na iPhony :D
Taka logika.
  • Odpowiedz
@emesc: jakie 18, niecale 7 miesecy temu ;)

wiem i wlasnie takiego zlomka mam zamiar kupic, dzisiaj hajs bedzie wiec jutro sie wybieram do komisu. Liczylem ze bank/handlarz da mi 3/4k kredytu, a tu nici, wszedzie chcą 3 lat mieszkania w uk. I nie ma znaczenia ze oboje z zona nienajgorzej zarabiamy :(
  • Odpowiedz
  • 0
@w_szafa: zajrzyj do swojego banku i spytaj o pożyczkę, pewnie trochę gorzej procentowo ale może warto wziąć, może być łatwiej niż o kredyt.
Od siebie mogę powiedzieć tyle, jak pojedziesz oglądać:
Jak handlarz pakol to od razu do domu. Wiem że stereotyp, ale zawsze coś z autem nie tak było jak oglądałem albo jakiś mój znajomy.

Zanim pojedziesz pytaj jeszcze przez telefon o auto czy nie jest write off. Kumpla kiedyś raz zawiozłem
  • Odpowiedz
@loczyn: nawet zakladajac, ze jest jak mowisz ( a mam nieco inne zdanie na ten temat ) to zwroc uwage na to, ze ci z ktorych sie wysmiewasz:
- sa w obcym kraju
- pracuja
- daja rade sie utrzymac
- bardzo czesto pomagaja finansowo rodzinom w Polsce
- stac ich z roku na rok na coraz wiecej - w odroznieniu od wielu ludzi
  • Odpowiedz
@emesc: auto tylko od handlarza biore i dlatego pisze ze drogo :p

@patrol798:
@loczyn: Wszystko rozbija sie o mienie w------e na opinie ludzi w PL. Jak wyjezdzalem to od calej bandy roznych ludzi slyszalem: to kiedy wracasz, poszukalbys pracy w PL, wiesz ze tam polacy jado zyc jak szczury etc. Zakladam ze kazdy przyszly emigrant to slyszy. Ale ja mam w------e. Ktos mi napisal: teraz kupuj
  • Odpowiedz
@loczyn: @bezndriver: @w_szafa: każdy żyje jak chce, jeden tu przyjeżdża i żyje o "konserwie i mrożonkach" w 6 osób w jednej chacie po to by jak najwięcej zaoszczędzić, drugi wynajmie chatę czy mieszkanie pomimo tego, że połowa zarobków pójdzie na opłaty, a z drugiej połowy zostanie 100-200F na miesiąc. Jak nie dziwię się tym pierwszym bo chcą odłożyć w krótkim okresie jak najwięcej, to dziwi mnie
  • Odpowiedz
@patrol798: Sęk w tym - znaczy tu opieram się tylko i wyłącznie na doświadczeniu. Mam sporo znajomych w Uk zarówno patusów jak i wykształconych ludzi. 95% z nich dzieli się na:
1. Ciułaczy którzy przyjechali na dorobek ale siedzą już tam 6-10 lat i mieszkają na kupie i niby "oszczędzają" ale na koncie mają mniej niż przed wyjazdem - po prostu zachłysnęli się "bogactwem" i rozpieprzają hajs na właśnie telewizory,
  • Odpowiedz