Wpis z mikrobloga

#windows #linux #security #it #security

Mireczki jak to na prawde jest z tym bezpieczeństwem w systemach linux i windows? Czy aby na pewno linux jest bezpieczniejszy i mniej podatny na ataki? Jak to wygląda od strony zwykłego użytkownika jaki i administratora serwera? Wypowie się ktoś? Ma ktoś jakieś ciekawe artykuły, prelekcje, testy na ten temat?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

po primo system jest tak bespieczny jak bespiecznym uczyni go użytkownik

a tak poza tym w linuxie ciężej coś s--------ć przypadkiem (nie raz coś klikałem a pliku konfiguracyjnego przypadkiem jeszcze nie z------m)

@Skalpel_:

wiec na Desktopie linux wygrywa , tak na serwerze (mam na myśli Windows Serever a nie XP co nie jest wyłączane i robi za serwer) mamy IMO remis.
  • Odpowiedz
@Skalpel_: nie jestem znawcą, ale na temat bezpieczeństwa: dużą różnicę robi to, że na windowsie domyślnie logujesz się na co dzień jako administrator, a nawet bez tych uprawnień raczej sporo zrobić, a w linuksie root, szef wszystkich szefów, nie jest przypisany do żadnego 'fizycznego' ( ͡° ͜ʖ ͡°) konta, więc teoretycznie dużo trudniej jest namieszać wirusem nawet jeżeli jest odpalony pod kontem głównym w systemie.

#
  • Odpowiedz
@Skalpel_: Każdy system da się skonfigurować tak by był mniej lub bardziej bezpieczny a i tak wszystko zależy od użytkownika. Obiektywnie można powiedzieć, że systemy *xowe rzadziej padają ofiarą włamywaczy Dlaczego? Bo jest mniej użytkowników, zatem mniej osób zainteresowanych jest ich atakowaniem.
  • Odpowiedz
Panowie, konkrety proszę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Potrzebuje zrobić prezentacje na temat bezpieczeństwa w tych systematach i zbieram materiały.
  • Odpowiedz