Wpis z mikrobloga

#coffeescript vs #typescript vs #dart – który język do małego projektu #webdev?

Nigdy nie byłem mistrzem #javascript – korzystam, piszę, znam większe zady i walety, ale chciałbym jednak czegoś z „klasyczną” obiektowością (opartą o klasy i międzymordzia zamiast prototypy).

Miło jeśli ściśle typowany, jako odskocznia od JSa i PHP :P

Koniecznie wsparcie #netbeans albo #phpstorm.

Poczytałem o różnicach, każdy z nich oferuje pewne minimum, którego oczekuję. Dart wydaje się być najciekawszy ze względu na maksymalny stopień „klasyczności”, ale z kolei Coffee przekonuje popularnością i lekkością składni.

Mam nadzieję, że #niebylo :P W przeciwnym wypadku poproszę o linki ;)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MacDada: Jako, że jestem fanem coffee wypowiem się tylko na jego temat. CS to tylko cukier językowy, dostajesz dalej w wyniku javascript tylko napisany tak jakbyś sam nie umiał/nie chciałoby Ci się.

Zaletą jest to, że jest przyjemny, ekspresyjny i dba o wiele za Ciebie. Dla mnie bardzo wielkim plusem jest klasyczna obsługa klas i dziedziczenia.

Przykładowe źródło i wynik
  • Odpowiedz
O fcholercię, ale się tych technologii namnożyło… Yeoman, Grunt, Node, Bower, Angular, CoffeeScript, Twitter Bootstrap, Modernizr – przestaję ogarniać :P
  • Odpowiedz
@MacDada: do małego coffee da radę, ale po co się babrać to nie wiem. ~30% więcej gównianego kodu na wyjściu.

Ja tam polecam pure js bez jQuery czy innych takich. Może i w małych projektach skalowalność nie jest specjalnie ważna, ale po co wyrabiać sobie złe nawyki :)

A poza tym powodzenia z debugowaniem coffee :P
  • Odpowiedz
@npsr: @Lipathor: Vanilla odpada – chcę czegoś nowego ;-)

Na razie jadę z Coffee, w połowie projektu być może skręcę w Darta – przy takich bzdurach co teraz robię bardziej liczy się nauka niż wydajność ;)
  • Odpowiedz
@h5n1: ale wiesz, że to nie załatwia sprawy :P Szczególnie jak jakaś przeglądarka np. kłamie jak daleko się przescrollowała strona, bo jakiś debil zrobił wszystko na position absolute? walcz z tym w kodzie generowanym przez coffee :P Jasne, że się da, ale wymaga premii na psychiatrę :P
  • Odpowiedz