Nieustraszona królowa nocy - sowa uralska

Puszczyk uralski (Strix uralensis) to jedna z największych europejskich sów (rozpiętość skrzydeł: ok. 125-135 cm). Potrafi schwytać ofiarę przebywającą pod 20-30 cm warstwą śniegu. Poluje głównie w nocy, od zachodu słońca do północy oraz nad ranem. Puszczyki uralskie łączą się w pary na całe życie.
z- 0
- #
- #
- #
- #
- #
- #


































