Mirki z #bojowkapiekarska mieliście problem z mięknięciem chleba w chlebaku? Chleb chowam jak już dobrze wystygnie, ale i tak na drugi dzień skórka jest miękka, kompletnie nie chrupie. Chlebak z drewniana pokrywka. #chleb
- 6
#bojowkapiekarska
Cześć! Obserwuje bojówkę i postanowiłem podzielić się moim pierwszym chlebem z biblii Hamelmana.
Mam tylko jeden problem: ciężko wyjąc chleb po garowaniu w misce/koszyku. Podsypać grubo mąką ciasto przed włożeniem? Miska/koszyk jest posypana ale mąka zlatuje z krawędzi... ;)
Cześć! Obserwuje bojówkę i postanowiłem podzielić się moim pierwszym chlebem z biblii Hamelmana.
Mam tylko jeden problem: ciężko wyjąc chleb po garowaniu w misce/koszyku. Podsypać grubo mąką ciasto przed włożeniem? Miska/koszyk jest posypana ale mąka zlatuje z krawędzi... ;)
- mielonkazdzika
- Panitsch
- konto usunięte
- Dzidaloo
- tptak
- +1 innych
- 1
@Lool80: jak wyżej napisali, użyj mąki ryżowej.
#bojowkapiekarska
Potrzebuje kolejnej rady - kupilem garnek rzymski, chcac upiec chleb. Namoczone naczynie mam rozgrzać w piekarniku i do nagrzanego włożyć chleb? Wtedy chyba cala woda odparuje? Czy do zimnego garnka i zimnego piekarnika?
Potrzebuje kolejnej rady - kupilem garnek rzymski, chcac upiec chleb. Namoczone naczynie mam rozgrzać w piekarniku i do nagrzanego włożyć chleb? Wtedy chyba cala woda odparuje? Czy do zimnego garnka i zimnego piekarnika?
- 1
@AdiBdg: @Marcin1_2: rogrzewasz dół do 240-250 stopni, górę w międzyczasie moczysz wodą, chleb przekładasz do rozgrzanego spodu i nakrywasz wilgotną górą.
Lub rogrzewasz cały nienamoczony gar i przekładasz chleb do rozgrzanego naczynia.
Ja preferuję drugi sposób ze względu na to, że zawsze piekę 2-4 bochenki i mam cały czas gar rozgrzany. Nie trzeba moczyć, bo para wodna wydobywająca się z bochenka w zupełności wystarczy.
Piecz w 250 przez 15-20 min
Lub rogrzewasz cały nienamoczony gar i przekładasz chleb do rozgrzanego naczynia.
Ja preferuję drugi sposób ze względu na to, że zawsze piekę 2-4 bochenki i mam cały czas gar rozgrzany. Nie trzeba moczyć, bo para wodna wydobywająca się z bochenka w zupełności wystarczy.
Piecz w 250 przez 15-20 min
- 24
- AdiBdg
- HansLanda88
- beconase
- Gio17
- Esseker352
- +19 innych
- 28
Jak wam się podoba domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie?
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem #foodporn
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem #foodporn
- Naiken
- Rozpuszczalnik320
- fruitie
- konto usunięte
- pilot1123
- +23 innych
- 2
- 1
@Tryggvason: rozgrzewam gar żeliwny przez 60 min w 250 stopniach. Piekę 15 min w 250 pod przykryciem i 15 min w 210 bez przykrycia.
- 13
- epic_25
- pilot1123
- Basic
- Tryggvason
- Kurisutofa
- +8 innych
Chlebek mieszany.
Hydro 80%
Trochę ciężko pracuje się z takim ciastem przy aktualnych temperaturach, ale coś tam wyszło.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem #pieczzwykopem
Hydro 80%
Trochę ciężko pracuje się z takim ciastem przy aktualnych temperaturach, ale coś tam wyszło.
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem #pieczzwykopem
- konto usunięte
- JanuszPomusz
- Quinnosaurus
- kotbehemoth
- Luczexx
- +18 innych
- 0
@patologia_ze_wsi: po co ci oliwa w chlebie?
- 0
@patologia_ze_wsi: btw. Jak chcesz jakichkolwiek porad to musisz opisać cały proces jak robiłeś. Przyczyn może być kilka.
- 2
@Tryggvason: przy wysokich temp w mieszkaniu daj zimną wodę, podczas wyrabiania temp ciasta wzrośnie.
@patologia_ze_wsi: jak prowadzisz zakwas? Ile gramów wody i mąki dodajesz przy dokarmianiu? Do jakiej ilości zakwasu je dodajesz? W którym momencie dodajesz zakwas do chleba?
Do chlebów pszennych nie dawaj więcej zakwasu niż 20% masy mąki, dajesz go za dużo, zakwas niszczy siatkę glutenową, a co za tym idzie masz lejące ciasto, którego nie możesz opanować.
@patologia_ze_wsi: jak prowadzisz zakwas? Ile gramów wody i mąki dodajesz przy dokarmianiu? Do jakiej ilości zakwasu je dodajesz? W którym momencie dodajesz zakwas do chleba?
Do chlebów pszennych nie dawaj więcej zakwasu niż 20% masy mąki, dajesz go za dużo, zakwas niszczy siatkę glutenową, a co za tym idzie masz lejące ciasto, którego nie możesz opanować.
- 0
@patologia_ze_wsi: do jakiej ilości zakwasu dodajesz 50 g wody i 50 g mąki?
- 0
@patologia_ze_wsi: to błąd. Poczytaj ten wpis
https://www.wykop.pl/wpis/49979759/czy-jesli-zakwas-nie-ruszyl-od-24-godzin-po-wyjeci/
https://www.wykop.pl/wpis/49979759/czy-jesli-zakwas-nie-ruszyl-od-24-godzin-po-wyjeci/
- 19
- xMasiehx
- Delirka
- matra
- raz-dwa-trzyy
- merho
- +14 innych
Pytanie do #bojowkapiekarska
Jeśli mam przepis na chleb, ale wyszedłby za duży to czy mogę zmniejszyć ilość wszystkich składników w recepturze o 1/3 czy nie jest to takie proste?
Jeśli mam przepis na chleb, ale wyszedłby za duży to czy mogę zmniejszyć ilość wszystkich składników w recepturze o 1/3 czy nie jest to takie proste?
- 1
@adidanziger: czemu nie? Ważne jest zachowanie proporcji.
- 0
Murki, wydaje mi się że zacząłem wyciskać maksimum z Lidlowej mąki pszennej dlatego pytam ja Was: Gdzie zaopatrujecie się w mąkę typ 750 (najlepiej wysokobiałkową)? Jeździcie po młynach czy macie zaprzyjaźniony i godny polecenia sklep internetowy?
#bojowkapiekarska #chleb
#bojowkapiekarska #chleb
- 0
- 0
@Meriu: młyn, który podałem prowadzi sprzedaż wysyłkową.
- 19
Kuuurła, kiedy dostarczą? (╯°□°)╯︵ ┻━┻ Nie mogę się doczekać. #bojowkapiekarska #pizza #gotujzwykopem
- idziol
- Mirkosoft
- mielonkazdzika
- mosqua
- konto usunięte
- +14 innych
- 1
Patrzę zazdrosnym okiem :) też bym taki chciał, ale sknera ze mnie i szkoda mi pieniędzy.
- 0
#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem
Macie jakieś białe albo czarne (jak zasilacze xD) listy mąk? Bo mój zakwas nie wszystkie mąki lubi z tego co zauważyłem.
Przykładowo ostatnio karmiłem go mąką 650 z biedry i ledwo żył dosłownie. Praktycznie nie chciał rosnąć (no chyba że mu dodałem trochę razowej). Na 650 z Auchan nie było takiego problemu. Teraz mu dałem do jedzenia 750 chlebowej z Polskich Młynów i też mu smakuje. Wiecie może jakich
Macie jakieś białe albo czarne (jak zasilacze xD) listy mąk? Bo mój zakwas nie wszystkie mąki lubi z tego co zauważyłem.
Przykładowo ostatnio karmiłem go mąką 650 z biedry i ledwo żył dosłownie. Praktycznie nie chciał rosnąć (no chyba że mu dodałem trochę razowej). Na 650 z Auchan nie było takiego problemu. Teraz mu dałem do jedzenia 750 chlebowej z Polskich Młynów i też mu smakuje. Wiecie może jakich
- 0
@Khaine: Ciechanowiec wysyła kurierem, koszt wysyłki 21 zł na i max 20 kg w paczce. Zamówienie możesz złożyć przez maila na ich stronie internetowej.
Odkąd kupiłem od nich mąkę to tylko jej używam. Świetnie mi się z nią pracuje.
Odkąd kupiłem od nich mąkę to tylko jej używam. Świetnie mi się z nią pracuje.
- 1
- 28
Też tak macie, że pierwszy bochenek po upieczeniu znika w przeciągu kilku godziny?
Ledwo wyjąłem z piekarnika i już nie ma.
W komentarzu zdjęcie całego bochenka.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb #chwalesie #jedzenie #jedzzwykopem
Ledwo wyjąłem z piekarnika i już nie ma.
W komentarzu zdjęcie całego bochenka.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb #chwalesie #jedzenie #jedzzwykopem
- DeathFromSandman
- merho
- Cognus
- matkaPewnegoMirka
- AdiBdg
- +23 innych
- 3
- 3
- 7
@skotfild:
- konto usunięte
- habanera
- Cognus
- janusz-lece
- robson7
- +2 innych
- 0
@merho: nigdy nie piekę jednego, ale zawsze pierwszy najszybciej znika.
@DonCebulione: szkoda mi świeżego chleba, aby tosty robić.
@DonCebulione: szkoda mi świeżego chleba, aby tosty robić.
- 0
@GrindujTopy: wyrabiam ręcznie i piekę w garze żeliwnym w piekarniku.
- 7
@aguero90: przepis to tylko proporcje, które dostosowuje się pod siebie i pod mąkę, którą się posiada. Teraz sam sobie je ustalam.
Jeśli chcesz coś na początek to tu mas mój film https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
@GrindujTopy: ok 6-14h wyrastanie zakwasu, ok 4-6h bulk, czyli cały proces wyrabiania i składania, oraz 12-36h wyrastanie w lodówce
@niemaszkonta: mniej więcej tak jak @klepie-biede: napisał. Czasami na środku, czasami z boku, czasami jeszcze inaczej. Np
Jeśli chcesz coś na początek to tu mas mój film https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
@GrindujTopy: ok 6-14h wyrastanie zakwasu, ok 4-6h bulk, czyli cały proces wyrabiania i składania, oraz 12-36h wyrastanie w lodówce
@niemaszkonta: mniej więcej tak jak @klepie-biede: napisał. Czasami na środku, czasami z boku, czasami jeszcze inaczej. Np
- GrindujTopy
- konto usunięte
- aguero90
- robson7
- DeathFromSandman
- +2 innych
- 0
@klepie-biede: @barto125: sposobów pieczenia chleba jest wiele, skoro wychodzą wam dobre chleby to znaczy, że robicie to dobrze. Moja wiedza jest zbyt mała, aby ocenić co jest lepsze.
pytanie do #bojowkapiekarska #pieczzwykopem
Piekę sobie od jakiegoś czasu chleby żytnie z formy. Zakwas i przepis dostałem od mamy, i tak sobie robie ten swój żytniak. Czasem dodam trochę pszennej, czasem czarnuszki. Wszystko na oko.
Patrzę na te wasze Vermonty pszenne, piękne bochny wyrośnięte bez formy i myślę sobie że też takiego chce. Mam tylko pytanie początkującego o zakwas. W przepisie na vermonta od Hamelmana jest info "2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Piekę sobie od jakiegoś czasu chleby żytnie z formy. Zakwas i przepis dostałem od mamy, i tak sobie robie ten swój żytniak. Czasem dodam trochę pszennej, czasem czarnuszki. Wszystko na oko.
Patrzę na te wasze Vermonty pszenne, piękne bochny wyrośnięte bez formy i myślę sobie że też takiego chce. Mam tylko pytanie początkującego o zakwas. W przepisie na vermonta od Hamelmana jest info "2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 3
@Esseker352: będę krytyczny, ale mam nadzieję, że trochę Ci pomogę.
Twój chleb ze zdjęcia bardziej przypomina zakalec, niż bochenek chleba. Jednym słowem niewypał, ale nie przyjmuj się moimi słowami, bo moje chleby na początku lepsze nie były.
Waga, waga, jeszcze raz waga. O szklankach zapomnij.
1. Zakwas aktywny to taki, co jest mocno pobudzony i dzikie drożdże są w pełni aktywne.
Po wyciągnięciu z lodówki dokarmiasz stosunkiem 1:1:1 lub 1:2:2 lub
Twój chleb ze zdjęcia bardziej przypomina zakalec, niż bochenek chleba. Jednym słowem niewypał, ale nie przyjmuj się moimi słowami, bo moje chleby na początku lepsze nie były.
Waga, waga, jeszcze raz waga. O szklankach zapomnij.
1. Zakwas aktywny to taki, co jest mocno pobudzony i dzikie drożdże są w pełni aktywne.
Po wyciągnięciu z lodówki dokarmiasz stosunkiem 1:1:1 lub 1:2:2 lub
- 0
@Esseker352: mówiłem abyś nie mierzył szklankami, a ty się na łyżki przerzuciłeś? To wcale nie jest lepsze.
Waga, waga, jeszcze raz waga!
Waga, waga, jeszcze raz waga!
- 1
@Esseker352:
https://youtu.be/X1XxCfXeVw4
https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
Tu masz dwa moje filmy, powinny Ci trochę pomóc.
https://youtu.be/X1XxCfXeVw4
https://youtu.be/oPVxZx9MuK4
Tu masz dwa moje filmy, powinny Ci trochę pomóc.
Czy jeśli zakwas nie ruszył od 24 godzin po wyjęciu z lodówki to znaczy, że już nic z niego nie będzie?
Jak długo można przechowywać zakwas w lodówce bez dokarmiania?
#bojowkapiekarska #chleb
Jak długo można przechowywać zakwas w lodówce bez dokarmiania?
#bojowkapiekarska #chleb
- 3
- 1
- 1
- 4
@Rkb: dokładnie tak. Pomyśl o kulturach drożdży i bakterii jak o ludziach. Po dwóch tygodniach głodówki dajesz dużej grupie ludzi miskę ryżu do podziału i oczekujesz efektywnej pracy. Zadziała? No nie.
Mało tego, drożdże kiepsko pracują jak mają zbyt kwaśne środowisko. Wydaje się do dziwne?
Otóż nie, kwaśne środowisko jest efektem rozkładu pożywienia. Człowiek też je i wydala co wydala, będziesz efektywnie pracował stojąc po kolana w odchodach? No nie.
Kiedy
Mało tego, drożdże kiepsko pracują jak mają zbyt kwaśne środowisko. Wydaje się do dziwne?
Otóż nie, kwaśne środowisko jest efektem rozkładu pożywienia. Człowiek też je i wydala co wydala, będziesz efektywnie pracował stojąc po kolana w odchodach? No nie.
Kiedy
- 1
- 1
#bojowkapiekarska
Chleb z Vermont na zakwasie:
6.fermentacja koncowa - jezeli chce w nastepny dzien piec, to po punkcie 5 do lodowki od razu, czy najpierw 2 godziny w 24 stopniach trzymać?
Chleb z Vermont na zakwasie:
6.fermentacja koncowa - jezeli chce w nastepny dzien piec, to po punkcie 5 do lodowki od razu, czy najpierw 2 godziny w 24 stopniach trzymać?
- 1
- 0
@Marcin1_2: zależy od wielu czynników. Jeśli mąka jest dobrze sfermentowana, to chleb postoi dłużej, jeśli zastosujesz wyższą hydrację chleb również będzie dłużej świeży, jeśli dasz więcej mąki żytnie znów wydłużysz świeżość, jeśli temp będzie za niska, to chleb szybciej będzie czerstwiał. Możesz przykryć chleb ściereczką najlepiej lnianą i skórka tak szybko nie wyschnie.
#bojowkapiekarska jak to jest z tą hydracją? Wszyscy się ścigają, kto da więcej wody. Ja też, chlebki wychodzą takie se, rosną tak sobie. Postanawiam zmniejszyć hydracje i zrobić na oko, jak mi się wydaje. I wychodzi taki monster.
- 1
@Kapitan-Planeta: na zdjęciu jest mój chleb o hydracji 86%. Dobra mąka wchłania więcej wody, z ciastem ciężej się pracuje, ale miękisz jest delikatniejszy i dłużej świeży. Po 5 dniach skórka robi się kiepska, ale wnętrze jest ciągle miękkie.
Waga jest Twoim przyjacielem, nie wrogiem, skoro coś Ci nie wychodziło, to albo robiłeś coś źle lub przepis był kiepski (niestety internet jest pełny przepisów od ludzi, którym nigdy chleb nie wyszedł).
Skoro
Waga jest Twoim przyjacielem, nie wrogiem, skoro coś Ci nie wychodziło, to albo robiłeś coś źle lub przepis był kiepski (niestety internet jest pełny przepisów od ludzi, którym nigdy chleb nie wyszedł).
Skoro
Kamil
- wieś koło Wrocławia
#chleb #bojowkapiekarska #gzw #gotujzwykopem