Moja mama robi bardzo dobry rosół, wiadomo jak każda mama :P Ja jak zrobię rosół to smakuje mi i żonie, ale moim dzieciom to już nie xD Wniosek prosty: trzeba zrobić rosół dokładnie tak jak moja mama robi, bo u babci to zawsze zjedzą. Wszystko jest w miarę tak samo jak zazwyczaj, ale nie daje np. żadnych przypraw oprócz soli, do tego: kurczaka zagrodowego, kawałek kaczki (pierś) i kawałek wołowiny oraz klasyczne
@omgoogle: ciekawostka: ja gotowałam rosół z 5-6h, moja mama podobnie jak mama OPa ok 2 godzin. Jej wychodzi typowy mamusiny esencjonalny rosół, a mój wychodził jakiś dziwny, coś jakby kwaśny, może za bardzo skoncentrowany? W każdym razie w ogóle nie miał tego typowego smaku domowego rosołu, był zupełnie inny. Zaczęłam robić jak moja mama i o niebo lepiej (chociaż dalej do jej rosołu mi daleko ( ͡°ʖ̯͡
Dorwałam parę miesięcy temu to to o. Leżakowało swoje w lodówce aż nadszedł dzień próby no i muszę przyznać że bardzo prawilna zawartość słoika.
Skład też jest mocno na plus (no oprócz tego cukru, ale na szczęście nie jest jakoś w pierwszej trojce): bakłażany, papryka słodka, pomidory, cukier, olej słonecznikowy, sól, czosnek, regulator kwasowości – kwas octowy, papryka mielona
Także tego, jakby ktoś nie miał pomysłu to polecam spróbować (ja dorobilam do
@halucyna: kurła na Ukrainie się bakłażanami w sosie obzarlem, także podziękuję ( ͡°͜ʖ͡°) Imo najlepsze jak się wymiesza z podsmażoną wołowiną 1:1 i dorzuci trochę ostrego sosu ( ͡°͜ʖ͡°)
"Serenada" czyli potrawka z makaronem w sosie serowym na bazie śmietany Pulpeciki, mini marchewki, groszek, cebula (lepiej by pasował por), natka pietruszki i dużo sera cheddar, przyprawy
@syn_czlowieczy ok, no więc jak rozlejemy jajko to staramy się, żeby rozlać bardziej białko na bok, potem mniej więcej jak się lekko, bardzo lekko zetnie, to łapiemy/podważamy łopatką jakby to białko i hyc przykrywamy na żółtko xd Chwilę tak trzymamy a potem obracamy taką sakwe na drugą stronę (i na zdjęciu właśnie jest widok po przewróceniu xd)
@syn_czlowieczy nie nie, jak masz przezroczystego żelka to nie złapiesz żeby zakryć. Czekasz aż się zetnie ale chwile dosłownie, bo jak dobrze rozlejesz to będzie szybko ścięte, jak przykryjesz no to może z 15, 20 sekund i hyc sakwa na drugą stronę i trzymasz normalnie jak przy robieniu sadzonych, żółtko powinno potem być płynne w środku, ale nie surowe. Na drugim planie widać sakwe jak wygląda bez przewracania (bo odwróciłam przy ściąganiu
Czerwiec to najlepszy miesiąc ever: fasolka szparagowa, truskawki, czereśnie, młode ziemniaczki, ogórki małosolne (te można zrobić zawsze, ale w czerwcu smakują najlepiej)
Tradycyjne, polskie, niedzielne chili. Czy jest authentic? Ani, kurde, odrobinę. Czy wygląda jak już raz zjedzone? Jak najbardziej. Czy smakuje, jakby sam Jezusek bosą stópką po gardle posmyrał? Jeszcze jak!
prażonka wersja wiosenna: podgotowane a potem smażone młode ziemniaki, cukinia, boczek, cebula, czosnek, szpinak, jajko sadzone, sos ze śmietany i sera pleśniowego
Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem, marchewką, cukinią i kurczakiem. Zalana sosem szpinakowo-śmietanowo-czosnkowym. Przekładana trzema serami (mozzarella, parmezan, ementaler)
Naleśniki zapiekane pod serem, nadziewane mięsem mielonym i
wersja 1: cebulą, marchewką, czosnkiem, pomidorami z puszki i passatą pomidorową wersja 2: cebulą, czosnkiem, szpinakiem, groszkiem, serem pleśniowym, śmietaną
@NewBlueSky 1. smażysz składniki które są wypisane, dodajesz, przyprawy jakie Ci pasują 2. smażysz nalesniki 3. Jak wszystko ostygnie to zawijasz farsze w naleśniki, wkładasz do naczynia żaroodpornego, posypujesz serem i pieczesz w piekarniku 10 minut albo 15
@NewBlueSky ok,, zaczynasz od smażenia miesa, potem (w zależności która chcesz wersję farszu) resztę warzyw, na końcu dodajesz "plyny", czyli abo passate, albo śmietanę.
Jeśli robisz wersje z passatą to na małym ogniu dosyć długo to trzymasz aż większość odparuje.
Jeśli robisz wersje ze śmietaną, to na pół kilo mięsa (bo kazdy farsz jest z jednej paczki miesa), dajesz małe opakowanie śmietany 30% i dusisz to wszystko ok 5-6 minut bo szybciej
Pita Gyros wersja light bo z indykiem, sosem na bazie jogurtu greckiego, warzywami i roszponką. Buła trochę za mała i za delikatna wyszła, trochę się rozrywała przy nadziewaniu, ale ogólnie takie 8/10
Nie jest to prawda, że w Opku nie ma czarnych aktorów.
Na (prawie) końcu spisu obsady na filmwebie jest pan aktor Ronald Auguste.
Można legalnie dawać Oskara. Dziękuję, zamykam temat.