Wpis z mikrobloga

Hej, jakie książki wywarły na was największy wpływ? Takie, które gdzieś tam otworzyły oczy na pewne kwestie lub bardzo zapadły w pamięć i po ich przeczytaniu nie byliście już tymi samymi osobami?

Nie chodzi mi o takie ulubione, do których wracacie ale takie, które wami wstrząsnęły albo wręcz czujecie się nieswojo na samą myśl, że mielibyście sięgnąć po nie ponownie.

Mi jako pierwsze nasuwają się reportaże Tochmana, w szczególności „Jakbyś kamień jadła” i „27 śmierci Toby’ego Obeda” Gierak-Onoszko.

#ksiazki #czytajzwykopem
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PxSQ w życiu przeczytałem dwie książki. Jedną z nich był “Ojciec chrzestny”, a drugiej nie pamiętam. Ale tam było napisane, że jak masz problem, to idź do przyjaciela. A jak nie masz przyjaciela, to go sobie kup
  • Odpowiedz
@PxSQ może to dziwne ale po przeczytaniu książki Davida Googinsa „Nic mnie nie złamie” schudłem 13kg i przebiegłem maraton. Więc tak po jej przeczytaniu nie jestem tym samym człowiekiem.
  • Odpowiedz
które gdzieś tam otworzyły oczy na pewne kwestie lub bardzo zapadły w pamięć i po ich przeczytaniu nie byliście już tymi samymi osobami?

@PxSQ: a mogłabyś przedstawić swój przykład, jak to na Ciebie wpłynęło? Bo mi ciężko sobie coś takiego wyobrazić, sytuacje które sprawiają że stawałem się innym człowiekiem to tylko bardzo mocne wydarzenia życiowe jak np rozpad związku, czy wszystko związane z najbliższymi, ale żeby książka sprawiła że zmienia
  • Odpowiedz
@PxSQ: może nie aż jakiś ogromnie szokujący wpływ, ale książka "Szlag mnie trafił" otworzyła mi trochę oczy na pewne aspekty związane ze światem osoby po udarze. Dwa lata temu pożegnałam dziadka, który 18 lat był niepełnosprawny właśnie po udarach (w ciągu tych lat miał udarów co najmniej 8) i kilka spraw zrozumiałam lepiej i żałowałam, że nie przeczytałam tej książki, kiedy jeszcze miałam kontakt z dziadkiem. Może wtedy kilka rzeczy
  • Odpowiedz
@r5678: Mam ogólnie na myśli to, ze niektóre pozycje (mowie tutaj o reportażach bo je wymieniłam) pozwalają spojrzeć na rzeczywistość cudzymi oczami, dostrzec to, czego w swoim życiu nawet byśmy nie zauważyli. To nie jest tylko poznawanie faktów – to konfrontacja z innymi realiami, która podważa nasze przekonania, budzi empatię i zmusza do refleksji. Czytając o cudzych doświadczeniach, zaczynamy lepiej rozumieć własne reakcje, wybory czy wartości. I często łapałam się
  • Odpowiedz
  • 4
@PxSQ "jak zdobyć przyjaciół i zjednac sobie ludzi"

Ta książkę przesłuchałem dziesiątki razy, znam ja na pamięć i stosuje już tylko ta ideologię.

Odmienila mnie bo robiłem wszystko dokładnie na odwrót jak jest w tej książce.
Dzisiaj żyje mi się po prostu łatwiej.
  • Odpowiedz